Részlet a rozmaringomból. Jut bőven az ételekbe, pácokba, de az igazi kedvenc a grillezett rozmaringág.
Illik hozzá: fokhagyma, bors, kakukkfű, citromhéj, hal és vadhús
Jó tudni: Levele hosszas főzés hatására sem esik szét.
Kapcsolódó receptek:
- Fűszervaj
- Rozmaringos keksz
A zsálya pompázó virágai (majd jövőre azt is lefényképezem) és levelének aromája vetekszenek a rozmaringéval, mindkettőt nagyon szeretem!
Illik hozzá: gomba, hal, húsok, füstölt sonka
Jó tudni: Egyesek a növényi aszpirinnek is nevezik. Nemcsak a népi gyógyászatban használják évszázadok óta, hanem tudományos kutatások is bizonyítják, hogy fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladásgátló hatású. Íze kesernyés, ezért az adagolásával óvatosan kell bánni. A magas hőmérsékleten történő sütés-főzés hatására sem veszíti el ízét.
Kapcsolódó receptek:
Mentám egy része most virágzik ( és sajnos kicsit meg is sárgult és satnyult). Szeretem koktélba tenni, teát készíteni belőle, meg ízesíteni a sárgabarackpürét és a sorbét (nem tudom, hogy kell írni)
Illik hozzá: citrusfélék, csonthéjasok, bogyós gyümölcsök és a dinnye
Jó tudni: Ízét nem befolyásolja a magas hőmérséklet és a hosszú főzési idő
Kapcsolódó receptek:
-
És a limonádék, koktélok másik elengedhetetlen alkotóeleme a citromfű. Majd valamikor szeretnék citromverbénát is.
Illik hozzá: citrom, áfonya, málna
Jó tudni:
Kapcsolódó receptek:
-
Már ezer éve szeretnék kaprot is telepíteni, de eddig még soha nem sikerült. Pedig már mindenféle népi és eszement trükköt kipróbáltam, de semmi. Aztán most! Sikerült néhány magocskát növénykévé varázsolnom. Lehet, hogy a félrehajított fehérrépa levágott vége lett a segítség?
Illik hozzá: méz, mustár,
Jó tudni:
Kapcsolódó receptek:
- Kapros túrós pite / rétes / palacsinta
A snidlingem is egy régi vásárlás (csirkemell snidlingmártásban) maradványaként hoz mindig friss hajtást. Megvárom, hogy elegendő zöld szárat hajtson, és már készül is az a bizonyos csirkemell, meg a Bécsi krumplisaláta.
Illik hozzá:
Jó tudni: A fokhagymával együtt nem érdemes használni, mert mindkettőnek erős az aromája. A fokhagyma helyett jobb a kevésbé tolakodó medvehagyma. A metélőhagymát a főzés végén kell beletenni az ételbe, mert hő hatására elveszíti az ízét.
Kapcsolódó receptek:
- Csirkemell snidlingmártásban
A kakukkfű! Hogy ez miért kakukkfű? Nevetséges a neve, és nevetséges az is, hogy én régen fáradtságos és felesleges munkával le szoktam tépkedni a levélkéit. Elég soká jöttem rá, hogy egy ágat beledobok az ételbe, és főzés közben azok leválnak. 😃
Nagyon jó ízt kölcsönöz a gombának, vadnak. És persze gyönyörűek az apró lila virágai, meg fantasztikus az illata, ha végig húzom a kezem a növényen.
Illik hozzá: őszibarack, cseresznye, sárgadinnye, füge
Jó tudni: Szárítva sokkal intenzívebb az íze.
Kapcsolódó receptek:
Jó tudni: Jól bírja a hőkezelést, de a főzés végén el kell távolítani az ételből, mert keserű lesz tőle.
Kapcsolódó receptek:
- Savanyított gomba fokhagymával
- Lencsefőzelék
- Sárgaborsó főzelék
Jó tudni: Hosszú ideig tartó főzés hatására sem veszíti el ízét.
Kapcsolódó receptek:
És amit még nagyon szeretnék:
Koriander
Illik hozzá:
Jó tudni:
Kapcsolódó receptek:
Medvehagyma
Illik hozzá:
Jó tudni:
Kapcsolódó receptek:
Illik hozzá: csirkehús, hal, és sárga dinnye, mangó, mézdinnye, füge, szilva
Zöldségek fűszerezése
Az alábbi fűszerekkel még jobban kiemelhetjük a zöldségek aromáját:
- Articsóka – babérlevél, petrezselyem, oregánó, kakukkfű
- Spárga – fokhagyma, citrom, hagyma, mogyoróhagyma, szezámmag, tárkony
- Cékla – csillagánizs, szegfűbors, bazsalikom, kapor, gyömbér, menta
- Kaliforniai paprika – bazsalikom, oregánó, rozmaring
- Brokkoli – pirospaprika, borsikafű, kurkuma
- Káposzta – fűszerkömény, zellermag, borókabogyó, tárkony
- Sárgarépa – csillagánizs, babérlevél, köménymag, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, menta, zsálya, tárkony
- Karfiol – mogyoróhagyma, koriander, zsálya, kurkuma
- Kukorica – bazsalikom, mogyoróhagyma, tőkehal, oregánó
- Uborka – kapor, menta
- Padlizsán – bazsalikom, kömény, majoránna, oregánó
- Édeskömény – fűszerkömény, édesköménymag, rozmaring, kakukkfű
- Zöldbab – bazsalikom, kapor, fokhagyma, hagyma, borsikafű
- Gomba – fekete bors, majoránna, szerecsendió, petrezselyem, oregánó, zsálya, tárkony, kakukkfű
- Hagyma – köménymag, mustármag, szerecsendió, oregánó, zsálya, kakukkfű
- Borsó – menta, hagyma, petrezselyem, rozmaring, tárkony, kurkuma
- Burgonya – fűszerkömény, mogyoróhagyma, kapor, paprika, petrezselyem, kakukkfű, kurkuma
- Spenót – kapor, szerecsendió, tárkony
- Édesburgonya – kardamom, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
- Paradicsom – bazsalikom, koriander, kömény, édesköménymag, fokhagyma, oregánó, piros bors, fekete bors, rozmaring, sáfrány, tárkony, kakukkfű
- Cukkini – bazsalikom, oregánó
Gyümölcsök fűszerezése
A fűszerezés kapcsán a gyümölcsök esetében még rosszabb a helyzet, mint a zöldségeknél. Jellemzően megcukrozzák a gyümölcsöket. Remélem, hogy az alábbiak segítenek abban, hogy távolabbra lássunk, mint két kanál cukor.
- Alma – kardamom, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, mogyoró
- Bogyók (eper, áfonya, fekete bogyós gyümölcsök és málna) – fekete bors, menta, csillagánizs
- Vörös áfonya – szegfűszeg, gyömbér
- Mangó – koriander
- Narancs – kardamom, menta, kakukkfű
- Őszibarack – szegfűszeg, szerecsendió
- Sárgabarack - menta, bazsalikom, citromfű
- Körte – babérlevél, fekete bors, kardamom, fahéj, csillagánizs
- Ananász – szegfűszeg, gyömbér, citromfű, menta, rozmaring levél
- Szilva – fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, csillagánizs
Megjegyzések
Megjegyzés küldése