Ugrás a fő tartalomra

Fűszerkertem kincsei - Zöldségek, gyümölcsök fűszerezése



Részlet a rozmaringomból. Jut bőven az ételekbe, pácokba,  de az igazi kedvenc a grillezett rozmaringág.

Illik hozzá: fokhagyma, bors, kakukkfű, citromhéj, hal és vadhús

Jó tudni: Levele hosszas főzés hatására sem esik szét.

Kapcsolódó receptek:

Hamis vaddisznóragu

- Fűszervaj

- Rozmaringos keksz




zsálya pompázó virágai (majd jövőre azt is lefényképezem) és levelének aromája vetekszenek a rozmaringéval, mindkettőt nagyon szeretem!

Illik hozzá: gomba, hal, húsok, füstölt sonka

Jó tudni:   Egyesek a növényi aszpirinnek is nevezik. Nemcsak a népi gyógyászatban használják évszázadok óta, hanem tudományos kutatások is bizonyítják, hogy fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladásgátló hatású. Íze kesernyés, ezért az adagolásával óvatosan kell bánni. A magas hőmérsékleten történő sütés-főzés hatására sem veszíti el ízét.

Kapcsolódó receptek:

Szűzpecsenye zöldségraguval

Hamis vaddisznóragu

Saltimbocca



Mentám egy része most virágzik ( és sajnos kicsit meg is sárgult és satnyult). Szeretem koktélba tenni, teát készíteni belőle, meg ízesíteni a sárgabarackpürét és a sorbét (nem tudom, hogy kell írni)

Illik hozzá: citrusfélék, csonthéjasok, bogyós gyümölcsök és a dinnye

Jó tudni: Ízét nem befolyásolja a magas hőmérséklet és a hosszú főzési idő

Kapcsolódó receptek:


És a limonádék, koktélok másik elengedhetetlen alkotóeleme a citromfű. Majd valamikor szeretnék citromverbénát is.

Illik hozzá: citrom, áfonya, málna

Jó tudni:

Kapcsolódó receptek:

-



Már ezer éve szeretnék kaprot is telepíteni, de eddig még soha nem sikerült. Pedig már mindenféle népi és  eszement trükköt  kipróbáltam, de semmi. Aztán most! Sikerült néhány magocskát növénykévé varázsolnom. Lehet, hogy a félrehajított fehérrépa levágott vége lett a segítség?

Illik hozzá: méz, mustár, 

Jó tudni:

Kapcsolódó receptek:

Kovászos uborka

Lazac kapros uborkával

- Kapros túrós pite / rétes / palacsinta

Édes-savanyú uborka




Bazsalikomom viszont mindig is volt, van és lesz is.  A kinti konyhapulton tartom, hogy mindig kéznél és szem előtt legyen. Jól érzem magam, ha ő is jól érzi magát.
Illik hozzá: őszibarack, sárgabarack, áfonya, szilva, füge, málna, eper, paradicsom



snidlingem is egy régi vásárlás (csirkemell snidlingmártásban) maradványaként hoz mindig friss hajtást. Megvárom, hogy elegendő zöld szárat hajtson, és már készül is az a bizonyos csirkemell, meg a Bécsi krumplisaláta.

Illik hozzá:

Jó tudni: A fokhagymával együtt nem érdemes használni, mert mindkettőnek erős az aromája. A fokhagyma helyett jobb a kevésbé tolakodó  medvehagyma. A metélőhagymát a főzés végén kell beletenni az ételbe, mert hő hatására elveszíti az ízét.

Kapcsolódó receptek:

Bécsi krumplisaláta

Csirkemell snidlingmártásban

Zsidótojás


kakukkfű! Hogy ez miért kakukkfű? Nevetséges a neve, és nevetséges az is, hogy én régen fáradtságos és felesleges munkával le szoktam tépkedni a levélkéit. Elég soká jöttem rá, hogy egy ágat beledobok az ételbe, és főzés közben azok leválnak. 😃 

 Nagyon jó ízt kölcsönöz a gombának, vadnak. És persze gyönyörűek az apró lila virágai, meg fantasztikus az illata, ha végig húzom a kezem a növényen.

Illik hozzá: őszibarack, cseresznye, sárgadinnye, füge

Jó tudni: Szárítva sokkal intenzívebb az íze.

Kapcsolódó receptek:

Bakonyi betyárleves

Gombaleves

Bőrén sült lazac

Padlizsános sertésragu




majoranna. Amikor ide ültettem, abban bíztam, hogy ezen a helyen megmarad. Aztán a növény mást gondolt,  kinőtt itt is - ott is. Örülök neki, mert ha itt levágom, a másik helyen már van friss hajtás.

Illik hozzá: csirke- és sertéshús, hal, paradicsom, hüvelyesek, alma, a fűszerek közül a bors, a szerecsendió, a kakukkfű és a borókabogyó

Jó tudni: 
- A szárított majorannát nem szabad hosszú ideig főzni.

Kapcsolódó receptek:


A babérlevelem, amit senki se ért. Pedig nagyon jó kimenni hozzá, megszimatolni, megsimogatni, érezni az illatát, hozzágondolni egy ételt és megfőzni.
Illik hozzá: burgonya, bab

Jó tudni: Jól bírja a hőkezelést, de a főzés végén el kell távolítani az ételből, mert keserű lesz tőle.

Kapcsolódó receptek:

Savanyított gomba fokhagymával

Vöröslencse főzelék

- Lencsefőzelék

- Sárgaborsó főzelék






És a sor végén a haldokló tárkonyom. Hálás vagyok, mert sok-sok évig gazdagította a leveseimet. Próbálom megmenteni, de talán itt a vége. A mélyhűtőben még őrzök egy zacskó tavalyit. Aztán tavasszal majd ...
Illik hozzá:  fekete bors, petrezselyem, fokhagyma, kapor, citrom, mustármag

Jó tudni: Hosszú ideig tartó főzés hatására sem veszíti el ízét.

Kapcsolódó receptek:

Tárkonyos raguleves

És amit még nagyon szeretnék:

Koriander

Illik hozzá:

Jó tudni:

Kapcsolódó receptek:

Medvehagyma

Illik hozzá:

Jó tudni:

Kapcsolódó receptek:

Illik hozzá: csirkehús, hal, és sárga dinnye, mangó, mézdinnye, füge, szilva

Ismertető a fűszerekről

Zöldségek fűszerezése

Az alábbi fűszerekkel még jobban kiemelhetjük a zöldségek aromáját:

  • Articsóka – babérlevél, petrezselyem, oregánó, kakukkfű
  • Spárga – fokhagyma, citrom, hagyma, mogyoróhagyma, szezámmag, tárkony
  • Cékla – csillagánizs, szegfűbors, bazsalikom, kapor, gyömbér, menta
  • Kaliforniai paprika – bazsalikom, oregánó, rozmaring
  • Brokkoli – pirospaprika, borsikafű, kurkuma
  • Káposzta – fűszerkömény, zellermag, borókabogyó, tárkony
  • Sárgarépa – csillagánizs, babérlevél, köménymag, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, menta, zsálya, tárkony
  • Karfiol – mogyoróhagyma, koriander, zsálya, kurkuma
  • Kukorica – bazsalikom, mogyoróhagyma, tőkehal, oregánó
  • Uborka – kapor, menta
  • Padlizsán – bazsalikom, kömény, majoránna, oregánó
  • Édeskömény – fűszerkömény, édesköménymag, rozmaring, kakukkfű
  • Zöldbab – bazsalikom, kapor, fokhagyma, hagyma, borsikafű
  • Gomba – fekete bors, majoránna, szerecsendió, petrezselyem, oregánó, zsálya, tárkony, kakukkfű
  • Hagyma – köménymag, mustármag, szerecsendió, oregánó, zsálya, kakukkfű
  • Borsó – menta, hagyma, petrezselyem, rozmaring, tárkony, kurkuma
  • Burgonya – fűszerkömény, mogyoróhagyma, kapor, paprika, petrezselyem, kakukkfű, kurkuma
  • Spenót – kapor, szerecsendió, tárkony
  • Édesburgonya – kardamom, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
  • Paradicsom – bazsalikom, koriander, kömény, édesköménymag, fokhagyma, oregánó, piros bors, fekete bors, rozmaring, sáfrány, tárkony, kakukkfű
  • Cukkini – bazsalikom, oregánó

Gyümölcsök fűszerezése

A fűszerezés kapcsán a gyümölcsök esetében még rosszabb a helyzet, mint a zöldségeknél. Jellemzően megcukrozzák a gyümölcsöket. Remélem, hogy az alábbiak segítenek abban, hogy távolabbra lássunk, mint két kanál cukor.

  • Alma – kardamom, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, mogyoró
  • Bogyók (eper, áfonya, fekete bogyós gyümölcsök és málna) – fekete bors, menta, csillagánizs
  • Vörös áfonya – szegfűszeg, gyömbér
  • Mangó – koriander
  • Narancs – kardamom, menta, kakukkfű
  • Őszibarack – szegfűszeg, szerecsendió
  • Sárgabarack - menta, bazsalikom, citromfű
  • Körte – babérlevél, fekete bors, kardamom, fahéj, csillagánizs
  • Ananász – szegfűszeg, gyömbér, citromfű, menta, rozmaring levél
  • Szilva – fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, csillagánizs

Megjegyzések