Ugrás a fő tartalomra

Saltimbocca

 Egy nagy olasz kedvenc. Nemcsak finom, de elkészíteni is könnyű.

Eredetileg borjúhúsból készítik, de én sütöttem már szűzpecsenyéből és most halból is.


Ha borjúból vagy szűzpecsenyéből készítem, akkor azt vékonyra kiklopfolom. Legutóbb tőkehalból csináltam, amit ujjnyi vastag szeletekre vágtam. A halas ötlet egyébként egy cosenzai étteremből származik.




A hús mindkét oldalát enyhén sózom. Ha szárított zsályát használok, akkor az egyik oldalára hintek egy keveset és befedem egy szelet sonkával, amit fogvályóval tűzök hozzá. Ha van friss zsályám, akkor az a sonka fölé kerül, és azt tűzöm a sonkához és a húshoz.

Egy serpenyőt felhevítek, kevés olívaolajat és vajat teszek bele. Amikor elég forró, a sonkával lefelé teszem bele a húsokat. A tüzet mérsékelve 1-2 percig sütöm, megfordítom, és azt az oldalát is 1-2 percig sütöm. Kiveszem a serpenyőből, és melegen tartom. A visszamaradt léhez egy kis fehérbort löttyintek, kevés hideg vajat adok és beforralom.

Köretként illik hozzá a krumplipüré párolt/sült zöldségekkel.


szűzpecsenyéből kelkáposztával


Megjegyzések