Ebben a levesben sok finom zöldség van, és ami még fontos, gyorsan el is készül.
Hozzávalók:
1 közepes fej vöröshagyma (helyette lehet póréhagyma is)
2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
2 fehérrépa
4 db szárzeller
200 g fejtett bab (helyette jó 1 doboz konzerv bab is)
2 közepes paradicsom
1 marék friss bazsalikom / 1 teáskanál szárított bazsalikom
egyéb maradék zöldség (kelkáposzta / brokkoli / karfiol ... )
Elkészítése:
A hagymát vékony cikkekre vágom, és kevés olajon kb. 1 percig dinsztelem.
Hozzáadom a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Ezzel csak addig sütöm, amíg megérzem a fokhagyma illatát.
Ekkor hozzáadom a fejtett babot, a kockára vágott paradicsomot, és felengedem 1 liter vízzel, megsózom és felforralom.
Kb. 5 perc után beleteszem a többi zöldséget. Felöntöm még annyi vízzel, amit jónak látok. Még nagyjából 15 percig főzöm.
A végén belekeverem a rusztikusra tépett/vágott friss bazsalikomot.
Ha nincs friss fűszerem, akkor a többi zöldséggel egy időben teszem bele a szárított bazsalikomot.
VARIÁCIÓK:
- Aki nem szereti, vagy nem tesz jót neki a zeller, tehet bele friss paprikát is. Ez is nagyon friss ízt ad a levesnek. A kettő együtt azonban nekem nem jön be. Arra is figyelni kell, hogy a falatnyira vágott paprika csak a főzés vége előtt 5 perccel kerüljön a levesbe, különben pép lesz belőle.
- Ha krémes állagot szeretnék elérni, akkor az elején a kockára vágott paradicsom helyett egy kis doboz paradicsompürét, a végén pedig reszelt parmezánt is teszek a levesbe.
- Van aki tésztát is főz bele a végén. Az nekem már túlzás!
- Az egyik kedvenc blogomban olvastam egy őszi minestrone levesről, amit mindenképpen ki fogok próbálni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése