Ugrás a fő tartalomra

Szűzpecsenye zöldségraguval

 Ez megint olyan étel, amit nagyon szeretek elkészíteni - minden itthoni maradék felhasználható hozzá, és soha nem lesz ugyanolyan az íze. 😋


A képen látható ragu a csúnya, de finom kategória egyik győztese lehetne.

Hozzávalók:

- szűzpecsenye (Most elfogadható áron találtam jónak tűnő szűzpecsenyét, ezért többet vettem belőle. A lehártyázott húst fűszereztem - a keveréket én készítettem, most mustármagot, koriandert, szecsuáni borsot és füstölt borsot törtem össze mozsárban , majd erős tűzön vaj és olívaolaj keverékén minden oldalát megpirítottam. És miután kihűlt, a nagy részét adagokban lefagyasztottam. A maradékból pedig ragut készítettem.)

- 1 közepes vöröshagyma, 

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 teáskanál füstölt pirospaprika

- 1 db darabos paradicsomkonzerv (helyette lehet friss paradicsom is)

- 1 nagy marék zöldbab (csak a szárát vágom le, és kb. 5 cm-esre darabolom)

- 1 doboz kukorica

- 1 doboz vörösbab

- 1 löttyintésnyi vörösbor

- kakukkfű

- zsálya

Elkészítés:

- ugyanabban a serpenyőben, amiben a húst sütöttem (a zsiradék egy részét benne hagyva) kissé megfonnyasztom a vékony cikkekre vágott vöröshagymát, hozzáadom a vékony szeletekre vágott/összenyomott/lereszelt fokhagymát és mikor már érzem a fokhagyma illatát, beleöntöm a paradicsomkonzervet is

- mikor felforrt, beleteszem a zöldbabot, a kakukkfüvet, az előpirított húst, és enyhén megsózom

- a serpenyőt lefedem, beteszem a sütőbe (ha műanyag a nyele, akkor a ragut átöntöm egy jénai edénybe), és 180 fokon kb 1 órát sütöm

- ha a hús kellőképpen puha, kiveszem a raguból, félreteszem és felszeletelem

- a visszamaradt raguhoz adom a leszűrt vörösbabot és kukoricát, belekeverem a pirospaprikát és a vörösbort

- felforralom, hozzáadom az apróra vágott zsályát és egy kicsit összefőzöm

- tálalás előtt kiveszem a kakukkfű ágacskáit


Variáció: a ragu hús nélkül is finom



Megjegyzések