Ugrás a fő tartalomra

Bőrén sült lazac

Mi az? Télen sütőben, nyáron grillen, egész évben serpenyőben. Hát a lazac! Az egész család kedvence.



A képen: serpenyőben sült lazac, vele sült kakukkfűvel, a sültlével meglocsolt krumplipürével és fokhagymás uborkasalátával.

Örök igazság, hogy friss lazaccal (élénk színű, ruganyos szerkezetű) sokkal jobb dolgozni, mint a fagyasztottal. Ez persze nem jelenti azt, hogy én magam, ha előkészítettem, nem fagyasztom le. Főleg akkor, ha megveszünk egy fél halat, és előre láthatóan nem fog elfogyni.

A lazacot már a felhasználás előtt legalább 30-40 perccel kiveszem a hűtőből, hogy szoba hőmérsékletű legyen, mikor sütni kezdem.

Az előkészítés mindössze annyiból áll, hogy a megmosott halat szeletekre vágom (kivéve, ha Wellingtont készítek, mert akkor egészben hagyom), ellenőrzöm, hogy szálkamentes-e, majd papírtörlővel leszárítom. Enyhén sózom, borsozom.

Ha olyan kedvem van, némi olívaolajból, citromléből és néhány ágacska rozmaringból pácot készítek, és abban hagyom állni a halat.

Ha serpenyőben  sütöm, először üresen felhevítem az edényt, dobok bele egy kis vajat, hozzáöntök némi olívaolajat, és bőrével lefelé óvatosan ráfektetem a lazacot. Az elején 20-25 másodpercig egy spatulával vagy a kezemmel kissé lenyomom, így nem fog felkunkorodni, és egyenletesebben sül.

Ha egy kis plusz ízt szeretnék adni a lazacnak, akkor mellé a serpenyőbe tehetek pár rozmaring vagy kakukkfű ágat, esetleg fokhagymát héjastól.

A sütési idő természetesen a hal vastagságától függ. Az oldalánál lehet látni, ahogy az átsült rész kifehéredik. Amikor a felénél feljebb ér, megfordítom, hogy a másik oldal is kapjon egy kis színt. Eddig magas hőfokon sütöttem, innentől közepesre mérsékelem a lángot.  Én általában még egyszer visszafordítom a bőrös felére. 10-12 perc alatt készre sül.

Ha grillen sütöm, először természetesen a grillt melegítem fel jó forróra, közben a lazac mindkét oldalát bekenem olívaolajjal és fűszerezem (só, bors). Kevés olajjal bekenem a grill tálcáját is (én a rácsra egy régi villanyos grill tálcáját szereltem fel). Innentől ugyanaz érvényes rá, mint a serpenyőben sültre.

Mindkét esetben a  felesleges olajat papírtörlővel leitatom. Tálaláskor ha szükséges, még sózom, borsozom, aki szereti, citromot is csepegtethet rá.

Sokat lehet variálni a köretekkel, a tálalással is:

- Lazac krumplipürével, vajon futtatott spenóttal, pirított hagymával, paradicsomos szósszal és kaporral


- Lazac sült zöldségekkel (édeskömény, karfiol, koktélparadicsom) és gránátalmával


- Lazac rozmaringos krumplival és mascarponés spenóttal:

- Lazac párolt brokkolival és vele sült fokhagymával

- Lazac vele sült fokhagymás rozmaringgal, tejfölös uborkasalátával és bazsalikomos paradicsommal


- Lazac rizottóval
- Lazac kapros-tejszínes tésztával
- Lazac kapros uborkával


A sütőben sült lazacról a Wellingtonnál írtam.

A serpenyőben és sütőben is sülő halról pedig a Streetkitchen-en találtam egy jó receptet. Mindenképpen ki fogom próbálni!

Más egyéb, jónak tűnő lazac-recepteket is találtam a honlapjukon.


 


Print Friendly and PDF

Megjegyzések