Ugrás a fő tartalomra

Vöröslencse-főzelék

 1. régi receptem

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 közepes fej vöröshagyma apróra kockázva (vagy vékony cikkekre vágva - így nem kell vágódeszkát mosogatni, és nem is könnyeztet meg a hagyma)

2 gerezd apróra zúzott/vékonyra szeletelt fokhagyma

400 g vörös lencse (1 csomag)

2 babérlevél

só, bors, 

1 teáskanál frissen reszelt gyömbér (helyettesíthető szárított őrölt gyömbérrel is)

esetleg koriander

Elkészítés:

- kevés olajon megdinsztelem a vöröshagymát

- hozzáadom a fokhagymát

- mikor érzem az illatát, ráöntöm a megmosott, leszűrt vörös lencsét (áztatni nem szükséges, csak váltott vízben átmosni)

- felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi

- beleteszem a fűszereket

- fedő alatt puhára párolom (kb 20 perc), közben pótolom a lencse által felszívott vizet

- kiveszem a babérlevelet, és kész

Most air fryerben pirított krumplival, füstölt paprikával és citromolajjal tálaltam.


VÁLTOZATOK:

- hogy krémesebb legyen, keverek bele 1 kis pohár tejfölt (ezt lehet a tálalásnál is hozzátenni)

- a krémes állagot elérhetem úgy is, hogy a felét leturmixolom



2. aszalt paradicsommal a SK oldaláról



Hozzávalók 4/6 adaghoz:

30 ml olaj 

150 g hagyma (most 1 nagy fej vöröshagymát vágtam apró kockára)

2 gerezd fokhagyma 

2 db babérlevél 

70 g sűrített paradicsom (én most 1 doboz aprított paradicsomot + 1 kis doboz sűrített paradicsomot használtam)

375 g vörös lencse (most 500 g lett - kb. 1 órára beáztattam, de nem szüksége!!!)

2 l zöldségalaplé (1 bögre víz kellett csak)

 só, bors 

2  tk szárított tárkony 

3 - 4 tk ecet (elmaradt)

50 g liszt (elmaradt, mivel én nem habartam)

100 ml víz 

2 tk mustár (magosat használtam)

citrom (pár csepp citromlé/reszelt citromhéj a végén jót tesz az ételnek)

Elkészítése:

- olajat hevítek egy serpenyőben, majd rárakom az apró kockákra vágott hagymát

-  1-2 perc dinsztelés után beleteszem a zúzott fokhagymát, a babérlevelet és a  paradicsomot (ha csak paradicsompürét használok, akkor azonnal adok hozzá vizet is), majd  a vörös lencsét

 -  közepes lángon elkezdem főzni, amikor kell, vizet öntök hozzá

- sózom, borsozom, hozzáadom a tárkonyt, és addig főzöm, amíg meg nem puhul a lencse

- az eredeti recept szerint a végén be kell habarni, nálam ez elmaradt, helyette mustárral, frissen reszelt citromhéjjal ízesítettem, a babérlevelet pedig kivettem a kész ételből

- tálaláskor a főzeléket, megszórom a kisebb darabokra vágott aszalt paradicsommal, megcsorgatom  tejföllel / joghurttal, (ha van, megszórom kevés friss tárkonnyal) 

Elkészítési idő: 35 perc


3. Sok zöldséggel



Hozzávalók:

- 200 g lencse

- 1 közepes cukkini

- 3 közepes sárgarépa

- 1 nagyobb padlizsán

- 1 közepes vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 1 hüvelykujjnyi gyömbér

- 1 csapott teáskanál őrölt koriander

- 1 csapott teáskanál currypor

- 1 csapott teáskanál só

- gránátalmaszirup és édeskömény a tálaláshoz

Elkészítése:

- kivettem a szűzpecsenyét a mélyhűtőből és összeszedtem a hozzávalókat

- a padlizsánt kettévágtam, hosszában-keresztben bevágtam a héjáig és meglocsoltam kevés olívaolajjal, hintettem rá sót is - 180 fokos sütőben kezdtem sütni egy sütőpapírral bélelt edényben

- a még eléggé fagyos  szűzpecsenyét kettévágtam, sóztam és meghintettem citromborssal

- egy tűzálló tálba öntöttem kevés olajat,vizet és  beletettem a húst, amit meglocsoltam egy kis citromos olívaolajjal is - ez is bekerült a padlizsán mellé

- a lencsét - többször váltott vízben - megmostam

- vékonyra szeleteltem a hagymákat, apró kockára a cukkinit és a sárgarépát - most a cukkinit is meghámoztam, nem akartam, hogy "elszínezze" a lencsét

- a vöröshagymát kevés olajon megdinszteltem (alacsony hőmérsékleten), rádobtam a fokhagymát, és addig csak addig kevergettem együtt, amíg nem éreztem a fokhagyma illatát

- ekkor hozzáadtam a lencsét, sárgarépát, cukkinit, a fűszereket (gyömbér, koriander, curry és só), és felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi - ezt folyamatosan kell pótolni

- kb. 20 perc alatt meg is puhult - eddigre már a padlizsán is megsült

- kb. a lencse negyedét kivettem (igyekeztem, hogy a többi zöldségféle mind a fazékban maradjon), helyette bekerült a sült padlizsán fele (a másik felét a tálalásnál használom fel) - ezeket jó alaposan összeturmixoltam

- visszatettem a lencsét a pépbe, és  kész (ha szükséges, az ízeket még lehet erősíteni)

- eddigre elkészült a szűzpecsenye is

- a tálalásnál alulra került a vöröslencse-püré (főzelék), középre a felszeletelt és pecsenyelével meglocsolt szűzpecsenye, mellé egyik oldalra a sült padlizsán (a képen úgy néz ki, mintha sült császárhús lenne), a másik oldalára pedig a vékonyra szeletelt és gránátalma-sziruppal meglocsolt édeskömény

4. Maradékkal indítva


Előző napon csabai karajt készítettem. Tettem a hús mellé  kettő nagyobb cikkekre vágott vöröshagymát és egy egész fej fokhagymát gerezdekre szedve, de héjastól. Mivel salátával ettük a karajt, ez nem passzolt hozzá, félretettem egy kis húslével együtt.

Főzés előtt kinyitottam a hűtőt, megláttam a hagymás dobozt. Levettem a tetejét, és azonnal megcsapott a kellemes fűszeres illat. És persze a megdermedt húslében rezgő hagymadarabok látványa sem volt utolsó! Azonnal döntöttem, ez lesz a mai főzelék alapja. Így ráadásul a főzési időt is le tudom rövidíteni. 😋

Szóval a hús mellett abálódott vöröshagymát és fokhagymához egy kis vizet adtam, ebbe került a megmosott vöröslencse (áztatni továbbra sem kell!!!). Főzni kezdtem, belereszeltem 1 hüvelykujjnyi friss gyömbért,  időnként megkevertem, és pótoltam a felszívott nedvességet.

Közben feltétként sárgarépa-hasábokat és retek-korongokat sütöttem Airfreyer-ben.

A lencsém 20 perc alatt megpuhult. Kivettem a negyed részét és leturmixoltam, aztán visszaöntöttem a fazékba. 1 teáskanál tamarindot és 1 teáskanál magos mustárt és pici sót adtam hozzá ízesítésként.


Megjegyzések