1. régi receptem
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 közepes fej vöröshagyma apróra kockázva (vagy vékony cikkekre vágva - így nem kell vágódeszkát mosogatni, és nem is könnyeztet meg a hagyma)
2 gerezd apróra zúzott/vékonyra szeletelt fokhagyma
400 g vörös lencse (1 csomag)
2 babérlevél
só, bors,
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér (helyettesíthető szárított őrölt gyömbérrel is)
esetleg koriander
Elkészítés:
- kevés olajon megdinsztelem a vöröshagymát
- hozzáadom a fokhagymát
- mikor érzem az illatát, ráöntöm a megmosott, leszűrt vörös lencsét (áztatni nem szükséges, csak váltott vízben átmosni)
- felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi
- beleteszem a fűszereket
- fedő alatt puhára párolom (kb 20 perc), közben pótolom a lencse által felszívott vizet
- kiveszem a babérlevelet, és kész
Most air fryerben pirított krumplival, füstölt paprikával és citromolajjal tálaltam.VÁLTOZATOK:
- hogy krémesebb legyen, keverek bele 1 kis pohár tejfölt (ezt lehet a tálalásnál is hozzátenni)
- a krémes állagot elérhetem úgy is, hogy a felét leturmixolom
2. aszalt paradicsommal a SK oldaláról
Hozzávalók 4/6 adaghoz:
30 ml olaj
150 g hagyma (most 1 nagy fej vöröshagymát vágtam apró kockára)
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
70 g sűrített paradicsom (én most 1 doboz aprított paradicsomot + 1 kis doboz sűrített paradicsomot használtam)
375 g vörös lencse (most 500 g lett - kb. 1 órára beáztattam, de nem szüksége!!!)
2 l zöldségalaplé (1 bögre víz kellett csak)
só, bors
2 tk szárított tárkony
3 - 4 tk ecet (elmaradt)
50 g liszt (elmaradt, mivel én nem habartam)
100 ml víz
2 tk mustár (magosat használtam)
citrom (pár csepp citromlé/reszelt citromhéj a végén jót tesz az ételnek)
Elkészítése:
- olajat hevítek egy serpenyőben, majd rárakom az apró kockákra vágott hagymát
- 1-2 perc dinsztelés után beleteszem a zúzott fokhagymát, a babérlevelet és a paradicsomot (ha csak paradicsompürét használok, akkor azonnal adok hozzá vizet is), majd a vörös lencsét
- közepes lángon elkezdem főzni, amikor kell, vizet öntök hozzá
- sózom, borsozom, hozzáadom a tárkonyt, és addig főzöm, amíg meg nem puhul a lencse
- az eredeti recept szerint a végén be kell habarni, nálam ez elmaradt, helyette mustárral, frissen reszelt citromhéjjal ízesítettem, a babérlevelet pedig kivettem a kész ételből
- tálaláskor a főzeléket, megszórom a kisebb darabokra vágott aszalt paradicsommal, megcsorgatom tejföllel / joghurttal, (ha van, megszórom kevés friss tárkonnyal)
Elkészítési idő: 35 perc
3. Sok zöldséggel
Hozzávalók:
- 200 g lencse
- 1 közepes cukkini
- 3 közepes sárgarépa
- 1 nagyobb padlizsán
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 1 csapott teáskanál őrölt koriander
- 1 csapott teáskanál currypor
- 1 csapott teáskanál só
- gránátalmaszirup és édeskömény a tálaláshoz
Elkészítése:
- kivettem a szűzpecsenyét a mélyhűtőből és összeszedtem a hozzávalókat
- a padlizsánt kettévágtam, hosszában-keresztben bevágtam a héjáig és meglocsoltam kevés olívaolajjal, hintettem rá sót is - 180 fokos sütőben kezdtem sütni egy sütőpapírral bélelt edényben
- a még eléggé fagyos szűzpecsenyét kettévágtam, sóztam és meghintettem citromborssal
- egy tűzálló tálba öntöttem kevés olajat,vizet és beletettem a húst, amit meglocsoltam egy kis citromos olívaolajjal is - ez is bekerült a padlizsán mellé
- a lencsét - többször váltott vízben - megmostam
- vékonyra szeleteltem a hagymákat, apró kockára a cukkinit és a sárgarépát - most a cukkinit is meghámoztam, nem akartam, hogy "elszínezze" a lencsét
- a vöröshagymát kevés olajon megdinszteltem (alacsony hőmérsékleten), rádobtam a fokhagymát, és addig csak addig kevergettem együtt, amíg nem éreztem a fokhagyma illatát
- ekkor hozzáadtam a lencsét, sárgarépát, cukkinit, a fűszereket (gyömbér, koriander, curry és só), és felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi - ezt folyamatosan kell pótolni
- kb. 20 perc alatt meg is puhult - eddigre már a padlizsán is megsült
- kb. a lencse negyedét kivettem (igyekeztem, hogy a többi zöldségféle mind a fazékban maradjon), helyette bekerült a sült padlizsán fele (a másik felét a tálalásnál használom fel) - ezeket jó alaposan összeturmixoltam
- visszatettem a lencsét a pépbe, és kész (ha szükséges, az ízeket még lehet erősíteni)
- eddigre elkészült a szűzpecsenye is
- a tálalásnál alulra került a vöröslencse-püré (főzelék), középre a felszeletelt és pecsenyelével meglocsolt szűzpecsenye, mellé egyik oldalra a sült padlizsán (a képen úgy néz ki, mintha sült császárhús lenne), a másik oldalára pedig a vékonyra szeletelt és gránátalma-sziruppal meglocsolt édeskömény
4. Maradékkal indítva
Előző napon csabai karajt készítettem. Tettem a hús mellé kettő nagyobb cikkekre vágott vöröshagymát és egy egész fej fokhagymát gerezdekre szedve, de héjastól. Mivel salátával ettük a karajt, ez nem passzolt hozzá, félretettem egy kis húslével együtt.
Főzés előtt kinyitottam a hűtőt, megláttam a hagymás dobozt. Levettem a tetejét, és azonnal megcsapott a kellemes fűszeres illat. És persze a megdermedt húslében rezgő hagymadarabok látványa sem volt utolsó! Azonnal döntöttem, ez lesz a mai főzelék alapja. Így ráadásul a főzési időt is le tudom rövidíteni. 😋
Szóval a hús mellett abálódott vöröshagymát és fokhagymához egy kis vizet adtam, ebbe került a megmosott vöröslencse (áztatni továbbra sem kell!!!). Főzni kezdtem, belereszeltem 1 hüvelykujjnyi friss gyömbért, időnként megkevertem, és pótoltam a felszívott nedvességet.
Közben feltétként sárgarépa-hasábokat és retek-korongokat sütöttem Airfreyer-ben.
A lencsém 20 perc alatt megpuhult. Kivettem a negyed részét és leturmixoltam, aztán visszaöntöttem a fazékba. 1 teáskanál tamarindot és 1 teáskanál magos mustárt és pici sót adtam hozzá ízesítésként.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése