Ugrás a fő tartalomra

Savanyított gomba fokhagymával

 Valami regényben olvastam a savanyított gombáról. Ódákat zengtek a/az  - egyébként kiállhatatlan - nagynéni mennyei csemegéjéről. Ezek után már nekem is muszáj volt kipróbálnom.

Éppen volt otthon apró szemű csiperkegomba. Gondoltam, ezért nem lesz nagy kár, ha elrontom.

Levágtam a tönkjét, a fejeket  beleszuszakoltam egy aprócska üvegbe. Mellé került még 2 gerezd fokhagyma félbe vágva (az ízét érezve, elég lett volna 1 gerezd). A fűszereket (2 db babérlevél, pár szem  rózsabors, szecsuáni bors, mustármag, borókabogyó és só) pár percig forraltam egy kevés vízben. Ízesítettem citromlével és egy leheletnyi mézzel. A levet ráöntöttem a gombára, a babérlevél kivételével a többi fűszerből is került bele. A tetejére egy pici olívaolajat löttyintettem. Fejre állítottam, így hagytam kihűlni. Utána a hűtőbe került. 1 hét után vettem elő, és tényleg fantasztikus lett - minden íz átkerült a gombákba.


A következő adag nagyobb mennyiségben készült már, és ezúttal barna csiperkéből, meg szeletelt sárgarépából és  kevesebb fokhagymával.


Legközelebb kápiapaprikával házasítom a gombát. Az ötletet egyébként egy orosz videó adta. 

Itt még több nagyszerű ötletet találtam a gomba tartósítására.

Megjegyzések