Ugrás a fő tartalomra

Hamis vaddisznóragu

 


Volt egy időszak, amikor tele volt vaddisznóval (karaj, comb, tarja - egyben, kockára vágva, ledarálva ... ) a mélyhűtőnk. Akkoriban találtam egy nagyon finom vaddisznóragu-receptet, amit többször is készítettem. Az ízére még halványan emlékszem, de a receptet nem találom. És persze akadt még néhány aprócska problémám:  vaddisznó se került mostanában hozzánk, na meg időt se akartam vesztegetni a  pácolással. Ez az első kísérlet a régi íz visszahozására. Lesz még több is! Nem lett rossz az étel, de sajnos nem az igazi!

Hozzávalók:

- 500 g darált hús

- 1 fej vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 3 evőkanál olívaolaj

- 1 doboz paradicsomkonzerv

- 1 nagyobb sárgarépa

- 3 zellerszár

- kb. 1 dl fehér bor

- só, bors, rozmaring, zsálya, borókabogyó, babérlevél

Elkészítés:

- a vöröshagymát vékony csíkokra, a fokhagymát vékony szeletekre vágom

- alacsony hőmérsékleten az olajon megdinsztelem a vöröshagymát, a végén beleteszem a fokhagymát, és amint érzem az illatát, már hozzá is keverem a darált húst

- magas hőmérsékletre kapcsolok, és folyamatosan kevergetve addig pirítom, amíg a hús kifehéredik, ekkor ráöntöm a fehér bort

- amikor a bor elpárolgott, hozzáadom a paradicsomkonzervet, a nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, a kb. fél cm-re vágott zellerszárat, fűszerezem sóval, borssal és 2-3 ág rozmaringgal (utólag jöttem rá, hogy gusztusosabb, ha a rozmaringot is inkább apróra vágva adom hozzá, ill. lehet kapni rozmaringport is) 

- alacsony hőmérsékleten másfél-két órát főzöm 

- fedőt nem teszek rá, időnként megkevergetem, és pótolom az elfőtt vizet (így sűrűbb lesz a szaftja, mintha fedő alatt párolnám)

- a végén reszelek hozzá egy kis citromhéjat, és az apróra vágott zsályát is csak ekkor teszem bele (úgy tudom, hogy ez a fűszernövény friss állapotában - a bazsalikomhoz hasonlóan - hő hatására gyorsan kiengedi az aromáját, ráadásul  az adagolással is vigyázni kell, mert elég intenzív)

Pirított diós petrezselymes tésztával tálalom.

- ehhez a tésztát megfőzöm

- a darabolt diót megpirítom

- a friss petrezselyemzöldet apróra vágom

- serpenyőt hevítek, teszek bele egy kis zsiradékot (nyilván a legjobb a vaddisznózsír volna), amin lepirítom a leszűrt, leöblített tésztát

- összekeverem a dióval és a petrezselyemzölddel

Variációk:

- Ha pácolnám a húst, akkor a következő páclevet készíteném:

negyedelt vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, babérlevél, borókabogyó, néhány zsályalevél, kevés olívaolaj és annyi vörösbor, amennyi ellepi.

Pasta e basta!: Rigatoni toszkán vaddisznóraguval (pasta-ebasta.blogspot.com)


Megjegyzések