Ugrás a fő tartalomra

Kelkáposztafőzelék újragondolva

 1. Főtt-sült kelkáposzta sült krumplival,  paprikamártással és kelkáposztachipsszel -  szűzpecsenyével tálalva

 Az ihletet ehhez az ételhez a Bűvös Szakács egy régebbi bejegyzése adta. Bár én eléggé leegyszerűsítettem/megváltoztattam az eredeti receptet, még így is nagyon macerás volt elkészíteni, sok mosogatnivaló maradt utána.  Az eredmény egyébként finom, finomabb mint a hagyományos.

Hozzávalók:

1 kisebb fej kelkáposzta

1 közepes vöröshagyma (én most az előresütött és lefagyasztott hagymámat vettem elő)

2 gerezd fokhagyma

2 kápiapaprika (most hagyományos TV paprikával helyettesítettem)

3 db közepes krumpli

ajvár (ha legközelebb lesz elegendő kápiapaprikám, ezt elhagyom)

olaj, vaj

só, bors, pirospaprika, kömény

szűzpecsenye

Elkészítés:

- 1 fej fokhagymát gerezdekre szedtem (a héját rajta hagytam), a paprikát olajjal bedörzsöltem, néhány helyen tűvel átszúrtam, és a forrólevegős sütőben 10 percig 120, majd 2 percig 140 fokon megsütöttem, és felhasználásig a gépben hagytam őket

- a paprikamártáshoz egy serpenyőben felolvasztottam az előre megdinsztelt vöröshagymát, meghintettem kevés pirospaprikával, felengedtem némi vízzel, belekevertem 1 evőkanál ajvárt és megsóztam

- előkészítettem a szűzpecsenyét - lehártyáztam, a végeit levágtam, hogy egyenletes vastagságú legyen, bekentem olajjal (Vénusz), sóval, borssal fűszereztem, és félretettem

- a krumplit meghámoztam, apró kockára vágtam, belolajoztam, sóval és borssal fűszereztem (ugyanúgy, mint a húst)

- egy nagy fazékat kb 3/4-ig töltöttem vízzel, felforraltam

- a kelkáposzta negyedeltem, a torzsáját kivágtam és a leveleket nagyobb kockára próbáltam vágni (2 levelet félretettem) 

- lobogó vízbe dobtam a kelkáposztát, megsóztam, beletettem egy teatojásban a köményt,  és kb. 5 percig főztem

- közben a megsült fokhagymából kettőt ( a többit jól zárható dobozban a hűtőbe tettem) belenyomtam a mártásba, majd a sült paprika héját lehúztam, felkockáztam, és azt is elkészült mártáshoz adtam (legközelebb igazi paprikamártást készítek)

- az előkészített szűzpecsenyét és a krumplit a légkeveréses sütőbe tettem és 170 fokon 15 percig sütöttem

- félidőben a húst megfordítottam és a krumplit megrázogattam

- 15 perc után a krumpli aranybarna lett, a hús is jól nézett ki, de miután kettévágtam, visszatettem még 2 percre 

- mikor a hús is elkészült, kivettem, és kis vajdarabot tettem a tetejére

- a kimaradt 2 káposztalevelet széles csíkokra vágtam, beolajoztam, sóval, borssal fűszereztem és 2 perc alatt 170 fokon ropogósra sütöttem a forrólevegős sütőben

- közben leszűrtem a káposztát, és elkezdtem egy nagy lábasban vaj-olívaolaj keverékén sütni úgy, hogy először beletettem 1 adagot, kevergetve sütöttem 2 percig, hozzátettem a következő adagot, újabb 2 percig sütöttem - és így tovább

- a végén hozzáadtam a megsütött krumplit, és finoman összeráztam



2. Sült-főtt kelkáposztafőzelék

A hozzávalókat fordított módon, egyszerűbben készítem el.

A lekockázott krumplit főzöm, felét kevés főzőlével turmixolom.

A vékony cikkekre vágott kelkáposztát felforrósított serpenyőben kevés olaj hozzáadásával megpirítom. Ha nem elég nagy a serpenyő, inkább 2 részben sütöm.

A sült káposztát belekeverem a krumplis masszába - 1-1 kanál kivételével, ezt a tálaláskor a tetejére teszem.

3. Kelkáposzta cukkinivel

Saját magam által - kényszerítő körülmények (fémallergia)  hatása alatt - újragondolva, kevés hozzávalóból, kevés lépésben

Hozzávalók:

- 1 közepes fej kelkáposzta

- 2 közepes cukkini

- fűszerezéshez só, kömény,  majoranna, citrombors

Elkészítése:

- a meghámozott cukkinit falatnyi kockákra, az elnegyedelt kelkáposztát pedig ujjnyi vastag csíkokra vágom

- a cukkinit felhevített olajon pár percig pirítom, majd a felét kiszedem, és kevés citromborssal, meg sóval meghintem

- a maradékhoz hozzáadom a kelkáposztát, pár percig együtt pirítom, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, sózom és egy teatojásban beleteszem a köményt és a friss majoranna-ágacskákat  is

- 20-25 percig főzöm, majd kiveszem kb. az egyharmadát, amit összeturmixolok, ettől lesz sűrű és krémes az étel

- a végén utólag  kellett hozzátennem egy kis szárított majorannát, mert nem éreztem az ízét a kész ételben

- a korábban kivett cukkinit kétféleképpen használhatom fel: vagy beleteszem a főzelékbe,  és összeforralom, vagy tálaláskor külön teszem a tányérra

- most a 2. variáció mellett döntöttem, egyikünk főtt virslivel, másikunk főtt füstölt kolbásszal ette




Megjegyzések