1. Főtt-sült kelkáposzta sült krumplival, paprikamártással és kelkáposztachipsszel - szűzpecsenyével tálalva
Az ihletet ehhez az ételhez a Bűvös Szakács egy régebbi bejegyzése adta. Bár én eléggé leegyszerűsítettem/megváltoztattam az eredeti receptet, még így is nagyon macerás volt elkészíteni, sok mosogatnivaló maradt utána. Az eredmény egyébként finom, finomabb mint a hagyományos.
Hozzávalók:
1 kisebb fej kelkáposzta
1 közepes vöröshagyma (én most az előresütött és lefagyasztott hagymámat vettem elő)
2 gerezd fokhagyma
2 kápiapaprika (most hagyományos TV paprikával helyettesítettem)
3 db közepes krumpli
ajvár (ha legközelebb lesz elegendő kápiapaprikám, ezt elhagyom)
olaj, vaj
só, bors, pirospaprika, kömény
szűzpecsenye
Elkészítés:
- 1 fej fokhagymát gerezdekre szedtem (a héját rajta hagytam), a paprikát olajjal bedörzsöltem, néhány helyen tűvel átszúrtam, és a forrólevegős sütőben 10 percig 120, majd 2 percig 140 fokon megsütöttem, és felhasználásig a gépben hagytam őket
- a paprikamártáshoz egy serpenyőben felolvasztottam az előre megdinsztelt vöröshagymát, meghintettem kevés pirospaprikával, felengedtem némi vízzel, belekevertem 1 evőkanál ajvárt és megsóztam
- előkészítettem a szűzpecsenyét - lehártyáztam, a végeit levágtam, hogy egyenletes vastagságú legyen, bekentem olajjal (Vénusz), sóval, borssal fűszereztem, és félretettem
- a krumplit meghámoztam, apró kockára vágtam, belolajoztam, sóval és borssal fűszereztem (ugyanúgy, mint a húst)
- egy nagy fazékat kb 3/4-ig töltöttem vízzel, felforraltam
- a kelkáposzta negyedeltem, a torzsáját kivágtam és a leveleket nagyobb kockára próbáltam vágni (2 levelet félretettem)
- lobogó vízbe dobtam a kelkáposztát, megsóztam, beletettem egy teatojásban a köményt, és kb. 5 percig főztem
- közben a megsült fokhagymából kettőt ( a többit jól zárható dobozban a hűtőbe tettem) belenyomtam a mártásba, majd a sült paprika héját lehúztam, felkockáztam, és azt is elkészült mártáshoz adtam (legközelebb igazi paprikamártást készítek)
- az előkészített szűzpecsenyét és a krumplit a légkeveréses sütőbe tettem és 170 fokon 15 percig sütöttem
- félidőben a húst megfordítottam és a krumplit megrázogattam
- 15 perc után a krumpli aranybarna lett, a hús is jól nézett ki, de miután kettévágtam, visszatettem még 2 percre
- mikor a hús is elkészült, kivettem, és kis vajdarabot tettem a tetejére
- a kimaradt 2 káposztalevelet széles csíkokra vágtam, beolajoztam, sóval, borssal fűszereztem és 2 perc alatt 170 fokon ropogósra sütöttem a forrólevegős sütőben
- közben leszűrtem a káposztát, és elkezdtem egy nagy lábasban vaj-olívaolaj keverékén sütni úgy, hogy először beletettem 1 adagot, kevergetve sütöttem 2 percig, hozzátettem a következő adagot, újabb 2 percig sütöttem - és így tovább
- a végén hozzáadtam a megsütött krumplit, és finoman összeráztam
2. Sült-főtt kelkáposztafőzelék
A hozzávalókat fordított módon, egyszerűbben készítem el.
A lekockázott krumplit főzöm, felét kevés főzőlével turmixolom.
A vékony cikkekre vágott kelkáposztát felforrósított serpenyőben kevés olaj hozzáadásával megpirítom. Ha nem elég nagy a serpenyő, inkább 2 részben sütöm.
A sült káposztát belekeverem a krumplis masszába - 1-1 kanál kivételével, ezt a tálaláskor a tetejére teszem.
3. Kelkáposzta cukkinivel
Saját magam által - kényszerítő körülmények (fémallergia) hatása alatt - újragondolva, kevés hozzávalóból, kevés lépésben
Hozzávalók:
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 2 közepes cukkini
- fűszerezéshez só, kömény, majoranna, citrombors
Elkészítése:
- a meghámozott cukkinit falatnyi kockákra, az elnegyedelt kelkáposztát pedig ujjnyi vastag csíkokra vágom
- a cukkinit felhevített olajon pár percig pirítom, majd a felét kiszedem, és kevés citromborssal, meg sóval meghintem
- a maradékhoz hozzáadom a kelkáposztát, pár percig együtt pirítom, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, sózom és egy teatojásban beleteszem a köményt és a friss majoranna-ágacskákat is
- 20-25 percig főzöm, majd kiveszem kb. az egyharmadát, amit összeturmixolok, ettől lesz sűrű és krémes az étel
- a végén utólag kellett hozzátennem egy kis szárított majorannát, mert nem éreztem az ízét a kész ételben
- a korábban kivett cukkinit kétféleképpen használhatom fel: vagy beleteszem a főzelékbe, és összeforralom, vagy tálaláskor külön teszem a tányérra
- most a 2. variáció mellett döntöttem, egyikünk főtt virslivel, másikunk főtt füstölt kolbásszal ette
Megjegyzések
Megjegyzés küldése