Ha hungarikum a kovászos uborka, akkor az a finomság, amit tegnap ettem, az ugodikum volt. 😍
Remélem az enyém is megközelíti majd!
Már csak az időjáráson múlik! 😀Az alapanyag jó, hisz minden K. kertjéből való.
A recept jó, mert L-től kaptam (a trükkökkel együtt), akinél eddig csak finom ízletes, ropogós ubit ettem.
Az eljárás jó, mindent úgy csináltam, ahogy a nagykönyvben (L. fejében) meg van írva.
Hozzávalók:
- fél vödör normál magyar uborka
- 1 csokor kapor
- 1 fej fokhagyma
- 1 evőkanálnyi szemes fekete bors
- 2 l víz
- 2 evőkanál só
- 2 db sárga krumpli
Elkészítése:
- Először megkerestem a régi befőttes üvegeimet, és a legnagyobbak közül egyet átmostam, mert a szekrényben igen csak beporosodott.
- Az uborkákra vizet öntöttem, és egy régi körömkefével jól átdörzsöltem, aztán csap alatt leöblítettem őket.
- Mindkét végüket levágtam, az egyik végétől kezdve jó mélyen négyfelé is vágtam, és rögtön egymás mellé szorosan az üvegbe állítottam. Időnként beledugdostam 1-1 kaporszárat, néhány fokhagymagerezdet és borsszemet. A tetejére kapor került
- Közben felforraltam a sós vizet, ráöntöttem az uborkára, pont ellepte.
- Egy kistányérral lefedtem, és a terasz sarkába állítottam. Alá tettem egy lapos edényt, mert kifuthat a forrásban levő lé.
- És várok, azért időnként megnézegetem, megcsodálom. 3-4 nap türelem, és jöhet a kóstolás!
Variációk:
A kovászolásról és a fermentálásról itt van egy nagyon jó összefoglaló.
A fermentálást is kipróbáltam - nem éppen sikeresen.
A káposzta túl sós lett. Bár miután kimostam, egészen jó ízű volt.
A vegyes zöldségesből a sárgarépa finom roppanós maradt, az uborka viszont összelottyadt.
Ezzel a trükkel könnyebb elérni, hogy a lé az összes zöldséget ellepje.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése