Ugrás a fő tartalomra

Gombaleves

 

Hozzávalók:

- 400 g gomba (most 250 g barna csiperkét és 150 g rókagombát használtam)
- 3 db közepes sárgarépa
- 3 db közepes fehérrépa
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- némi friss petrezselyemzöld
- 1 ág kakukkfű
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 3 kávéskanál só
- olaj

Elkészítése: 
- a vékony csíkokra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinsztelem
- hozzáadom a fokhagymát, és mikor érzem az illatát, rádobom a karikára szeletelt sárgarépát és fehérrépát - gyakran kevergetve, pár percig együtt pirítom
- megszórom pirospaprikával, gyorsan elkeverem, és felöntöm egy bögre vízzel
- ekkor beleteszem a gombákat, ráöntök még annyi vizet, hogy bőven ellepje
- sózom és hozzáadom a kakukkfüvet
- 10 - 15 perc alatt kész
- az utolsó 10 másodpercben adom hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet

Tálalás:
- mivel nálunk nem mindenki szereti a tejfölt az ételben, ezért nem habarom be a kész levest, hanem csak tálalásnál keverek bele egy kanálnyit
- ha van több rókagombám, és időm, akkor egy kevés vajon lepirítom a nagyon apróra vágott gombát, összeforralom egy kis tejföllel, enyhén sózom és megszórom friss petrezselyemzölddel, és ez kerül a leves tetejére



Megjegyzések