Ugrás a fő tartalomra

Cukkini

Már épp itt volt az ideje, hogy külön bejegyzést szenteljek a cukkininek, hisz rengeteg receptem van hozzá. 

Meg egyébként is - nagyon hálás zöldség: semleges az íze, sokféleképpen felhasználható, sokféle jó tulajdonsága van:

Nagyon jó szerkezetű a húsa, s ha jól van elkészítve, szinte elolvad a szájban (én az ételek besűrítésére is használom). Tervezem, hogy desszertbe is bele fogom csempészni. Van rá rengeteg jó példa, például itt. 

A teljes növény ehető, beleérve a héját és a magjait is. Persze bizonyos méret alatt érdemes csak szőröstül-bőröstül enni a cukkinit, mert a nyáron kapható, tölteni való hatalmas példányoknak túl kemény a héja és a magja is. 

Aztán persze azért is szeretjük a cukkinit, mert kifejezetten  alacsony a kalóriatartalma  (10 dkg cukkiniben 15 kalória található), egyáltalán nincs benne koleszterin, cserében viszont található benne mangán, kálium, foszfor, A- és B-vitamin. A cukkini segít karbantartani a szívünket és hatásosan küzd az érelmeszesedés ellen.

Receptjeim:

Bazsalikomos cukkiniflan

Cukkinis tészta

Fasírt tojással

Fasírt tojás nélkül

Főzelék

Hallé

Krémlevesekhez kiegészítő alapanyagként és sűrítésre

Paprikás krumpli cukkinifasírttal

Piccalilli (angol savanyított zöldség)

Tepsiben sült zöldségek

Töltött paprika cukkinis szósszal

Sós rizsfelfújt

Sült fokhagymás cukkinikrém




Print Friendly and PDF

Megjegyzések