Meg egyébként is - nagyon hálás zöldség: semleges az íze, sokféleképpen felhasználható, sokféle jó tulajdonsága van:
Nagyon jó szerkezetű a húsa, s ha jól van elkészítve, szinte elolvad a szájban (én az ételek besűrítésére is használom). Tervezem, hogy desszertbe is bele fogom csempészni. Van rá rengeteg jó példa, például itt.
A teljes növény ehető, beleérve a héját és a magjait is. Persze bizonyos méret alatt érdemes csak szőröstül-bőröstül enni a cukkinit, mert a nyáron kapható, tölteni való hatalmas példányoknak túl kemény a héja és a magja is.
Aztán persze azért is
szeretjük a cukkinit, mert kifejezetten alacsony a kalóriatartalma (10 dkg cukkiniben 15 kalória található),
egyáltalán nincs benne koleszterin, cserében viszont található benne mangán,
kálium, foszfor, A- és B-vitamin. A cukkini segít karbantartani a
szívünket és hatásosan küzd az érelmeszesedés ellen.
Receptjeim:
Krémlevesekhez kiegészítő alapanyagként és sűrítésre
Paprikás krumpli cukkinifasírttal
Piccalilli (angol savanyított zöldség)
Töltött paprika cukkinis szósszal
Megjegyzések
Megjegyzés küldése