Kedvenc gasztro-újságomban (Goodfood) találtam ezt a receptet, ami nagyon hasonlít az én édes-savanyú uborkámra.
Ez egy népszerű brit "találmány", tulajdonképpen a mustár és a savanyúság keveréke.
Jó, mert bármilyen zöldséggel működik, maradék is eltüntethető benne, és hűtőben sokáig eláll, tehát érdemes többet készíteni belőle.
Hozzávalók:
- falatnyira vágott zöldségek (karfiol, cukkini, kígyóuborka, gyöngyhagyma, zöldbab, kaliforniai paprika, zöldparadicsom ...
- 2 evőkanál só
- 1/4 csésze kukoricakeményítő
- 5tk őrölt kurkuma
- 5tk mustárpor (Colemans)
- 1,5 ek mustármag
- 1tk tört római kömény
- 1,5tk tört koriander mag
- 2 db babérlevél
- 6dl fehérborecet
- 150g cukor
- 2ek méz
A zöldségeket egy üveg tálba tettem és lesóztam, jól összekevertem és lefedtem folpackkal. Egy éjszakán keresztül hagytam állni hűvös helyen.
Másnap leöntöttem a vizet és jegesen hideg vízzel átmostam a zöldségeket alaposan.
Egy porcelán tálba (lényeg hogy ne műanyag, mert a kurkuma NAGYON fog) tettem a keményítőt, kurkumát, mustárport, mustármagot, köményt és koriandermagot és úgy másfél deci ecettel alaposan összekevertem hogy pasztát kapjak. A maradék ecetet, babérlevelet, cukrot és mézet egy lábasba tettem és felforraltam, majd a forró léből kicsit a fűszerpasztába tettem, elkevertem, majd a forró lébe csorgattam az egészet és lassan felforraltam állandó kevergetés mellett. 3-4 percig forraljuk amíg lassan kicsit besűrűsödik.
A forró sűrű lébe forgattam a lecsöpögtetett zöldségeket és a forró, sterilizált üvegekbe töltöttem, jó szorosra és lefedtem. 4-6 hétig érdemes hagyni, hogy az ízek összeérjenek.
Egy másik receptben azt olvastam, hogy a végén a zöldségekkel is érdemes átforralni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése