Ugrás a fő tartalomra

Piccalilli

 Kedvenc gasztro-újságomban (Goodfood) találtam ezt a receptet, ami nagyon hasonlít az én édes-savanyú uborkámra.



Ez egy népszerű brit "találmány", tulajdonképpen a mustár és a savanyúság keveréke. 

Jó, mert bármilyen zöldséggel működik, maradék is eltüntethető benne, és hűtőben sokáig eláll, tehát érdemes többet készíteni belőle.

Hozzávalók:

- falatnyira vágott zöldségek (karfiol, cukkini, kígyóuborka, gyöngyhagyma, zöldbab, kaliforniai paprika, zöldparadicsom ...

- 2 evőkanál só

1/4 csésze kukoricakeményítő

- 5tk őrölt kurkuma

- 5tk  mustárpor (Colemans)

- 1,5 ek mustármag

- 1tk tört római kömény

- 1,5tk tört koriander mag

- 2 db babérlevél

- 6dl fehérborecet

- 150g cukor

- 2ek méz

A zöldségeket egy üveg tálba tettem és lesóztam, jól összekevertem és lefedtem folpackkal. Egy éjszakán keresztül hagytam állni hűvös helyen.

Másnap leöntöttem a vizet és jegesen hideg vízzel átmostam a zöldségeket alaposan.

Egy porcelán tálba (lényeg hogy ne műanyag, mert a kurkuma NAGYON fog) tettem a keményítőt, kurkumát, mustárport, mustármagot, köményt és koriandermagot és úgy másfél deci ecettel alaposan összekevertem hogy pasztát kapjak. A maradék ecetet, babérlevelet, cukrot és mézet egy lábasba tettem és felforraltam, majd a forró léből kicsit a fűszerpasztába tettem, elkevertem, majd a forró lébe csorgattam az egészet és lassan felforraltam állandó kevergetés mellett. 3-4 percig forraljuk amíg lassan kicsit besűrűsödik.

A forró sűrű lébe forgattam a lecsöpögtetett zöldségeket és a forró, sterilizált üvegekbe töltöttem, jó szorosra és lefedtem. 4-6 hétig érdemes hagyni, hogy az ízek összeérjenek. 

Egy másik receptben azt olvastam, hogy a végén a zöldségekkel is érdemes átforralni.

 

Print Friendly and PDF

Megjegyzések