Már abban a pillanatban, amikor a megöltött paprikákat beletettem a paradicsomszószba, rájöttem, érdemes lesz elkészíteni ezt az ételt - olyan fantasztikus paprika-illat csapta meg az orromat, amit már rég nem éreztem.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 500 g darált hús
- 1 csomag előfőzött rizs (mi nem eszünk hozzá főtt krumplit, ezért teszek kétszer annyi rizst, mint kellene)
- 2 evőkanál darált chiamag (Azért tettem bele, mert tojásmentesen akartam készíteni. Aztán következő alkalommal rájöttem, hogy tojás nélkül sem esnek szét a külön főzött gombócok se, hát még a paprikába betöltött massza!)
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors az ízesítéshez
- TV paprika (nálam most 7 db kellett)
Hozzávalók a szószhoz:
- 1 közepes vöröshagyma
- kevés olaj
- 2 doboz aprított paradicsom
- kevés cukor, só az ízesítéshez
- 2-3 zellerszár (most az nem volt itthon, ezért reszelt cukkinit tettem bele - bár a cukkini az ízéhez semmit nem ad hozzá, de kiválóan enyhíti paradicsom savasságát, és selymes lesz tőle a szósz)
Elkészítés:
- megfőzöm a zacskós rizst
- közben összekeverem a chiamagot 6 evőkanál hideg vízzel
- a darált húst ízesítem sóval, borssal, és belereszelem a fokhagymát, beledolgozom a chiamagot és a rizst (ha tojással készítem, akkor megvárom, míg kihűl a rizs, különben egy rántottás kutyulékot kapok)
- kiveszem a megmosott paprikák csumáját, és beletöltöm a rizses húst
- egy nagyobb edényben kevés olajon megdinsztelem a vékony csíkokra vágott vöröshagymát, ráöntöm az aprított paradicsomot, hozzáadom az apróra vágott zellerszárat (vagy a lereszelt cukkinit - bár lehet mindkettőt is ), némi vizet és felforralom, közben kevés sóval és cukorral ízesítem
- óvatosan belefektetem a megtöltött paprikákat (az a jó, ha egy rétegben beleférnek), és kis lángon főzöm - eleinte fedő alatt, szinte párolva, később fedő nélkül rotyogtatva, hogy a szósz is besűrűsödjön
- amikor késznek gondolom (kb. 1 óra), kiszedem a paprikát egy tálba, a szószt leturmixolom, és óvatosan visszateszem bele a töltött paprikákat
Variációk:
Legutóbb sütőben készítettem. A szósz kissé rusztikus lett, mert nem is turmixoltam.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése