Tojásmentes sütés-főzés témában megint elolvastam egy jó csomó receptet. Volt olyan, amelyik csak egyszerűen elhagyta a tojást a hagyományos receptből. Én azonban biztosra akartam menni, ezért úgy döntöttem, hogy kell valami plusz kötőanyag. Google barátom szerint több dologból választhattam. Választottam. Még gyakorolnom kell!
Hozzávalók:
- 2 nagy cukkini
- 1 csapott teáskanál só
- 2 csapott evőkanál őrölt chiamag + 6 evőkanál víz
- 2 csapott evőkanál darált dió
- 1 evőkanál olaj
- ízesítéshez fokhagyma és bors
Elkészítése:
- a cukkinikat meghámoztam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem és besóztam, majd kb. fél órát állni hagytam
- összekevertem a ciamagot a vízzel
- a reszelt cukkiniból kinyomkodtam a vizet (felesleges lépésnek tűnhet, ha a ciamaghoz meg hozzáadom a vizet, de egyrészt a cukkini leve sós, a ciamag meg nem keveredik el jól, ha előtt nem oldom fel vízben)
- hozzáadom a chia-pépet, a diót, a lereszelt fokhagymát, és ízlés szerint borsozom
- összekeverem és egy kicsit állni hagyom
- egy forró serpenyőbe pár csepp olajat öntök, és kanál segítségével belesimítom a masszát
- mérsékelem a hőt, és mindkét oldalát aranybarnára sütöm
Tanulság:
- Az első adag elég nehezen sült, túl lágy volt a massza, ezért azt gondoltam, hogy egy kicsit "feljavítom". Tettem bele még 2 csapott evőkanál köleslisztet és hozzá némi vizet. Nyersen az állaga egy picit talán masszívabb lett, de megsülve az íze nem volt már az igazi, "eltűnt" a cukkini.
Most tejfölös uborkasalátával ettük, de más salátával vagy főzelékhez feltétnek is el tudom képzelni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése