Ugrás a fő tartalomra

Cukkinifasírt tojás nélkül

Tojásmentes sütés-főzés témában megint elolvastam egy jó csomó receptet. Volt olyan, amelyik csak egyszerűen elhagyta a tojást a hagyományos receptből. Én azonban biztosra akartam menni, ezért úgy döntöttem, hogy kell valami plusz kötőanyag. Google barátom szerint több dologból választhattam. Választottam. Még gyakorolnom kell!



Hozzávalók:

- 2 nagy cukkini

- 1 csapott teáskanál só

- 2 csapott evőkanál őrölt chiamag + 6 evőkanál víz

- 2 csapott evőkanál darált dió

- 1 evőkanál olaj

- ízesítéshez fokhagyma és bors

Elkészítése:

- a cukkinikat meghámoztam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem és besóztam, majd  kb. fél órát állni hagytam

- összekevertem a ciamagot a vízzel

- a reszelt cukkiniból kinyomkodtam a vizet (felesleges lépésnek tűnhet, ha a ciamaghoz meg hozzáadom a vizet, de egyrészt a cukkini leve sós, a ciamag meg nem keveredik el jól, ha előtt nem oldom fel vízben)

- hozzáadom a chia-pépet, a diót,  a lereszelt fokhagymát, és ízlés szerint borsozom

- összekeverem és egy kicsit állni hagyom

- egy forró serpenyőbe pár csepp olajat öntök, és kanál segítségével belesimítom a masszát

- mérsékelem a hőt, és mindkét oldalát aranybarnára sütöm

Tanulság:

- Az első adag elég nehezen sült, túl lágy volt a massza, ezért azt gondoltam, hogy egy kicsit "feljavítom". Tettem bele még 2 csapott evőkanál köleslisztet és hozzá némi vizet. Nyersen az állaga egy picit talán masszívabb lett, de megsülve az íze nem volt már az igazi, "eltűnt" a cukkini.

Most tejfölös uborkasalátával ettük, de más salátával vagy főzelékhez feltétnek is el tudom képzelni.


Megjegyzések