Jó pár éve Apunak vittem belőle néhány darabot, és először teljesen ki volt akadva tőle. Mi az, hogy fasírtot kap, és nincs benne hús!!! De aztán megkóstolta, és megbékélt vele. Talán még meg is szerette - bár soha nem vallotta be.
Sokféle receptet kipróbáltam (többek között egy tojásmenteset is), és ez lett a nyertes:
Hozzávalók:
- 2 közepes cukkini
- 2 tojás
- 100 g keményítő vagy rizsliszt
- 50 g zsemlemorzsa
- 2 csapott evőkanál szezámmag
- 2 teáskanál só
- 3 gerezd reszelt fokhagyma
- kevés őrölt fehérbors
- őrölt piros paprika
- 100 g reszelt sajt (keményebb fajta)
- minden adag sütéséhez 1/2 evőkanál olaj
Elkészítése:
A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszelem (én meg is hámozom, de egy alapos mosás után a héja is belereszelhető - úgy még szebb is lesz a színe), besózom, és legalább fél óráig állni hagyom.
Közben megpirítom a szezámmagot.
A cukkiniból alaposan kinyomkodom a vizet, hozzáadok mindet az olaj kivételével, és összekeverem. Ha túl híg volna, még teszek bele zsemlemorzsát.
A serpenyőt felforrósítom, szétlötyögtetek benne 1/2 evőkanál olajat, és 1-1 evőkanálnyit teszek bele a masszából, amit a kanál hátával kicsit el is lapítok.
Közepesnél egy kicsit magasabb hőmérsékleten mindkét oldalát aranybarnára sütöm. (Nálunk ez annyit jelent, hogy néhánynak mindkét oldala sápadt arany színű, a többinek meg inkább rozsdabarna. 😋)
Ma sajtos laskagombával ettük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése