1. A burgonyfajták csoprtosítása felhasználás szerint:
- “A” – Salátának való, keményen fővő, finomszemcsés textúra jellemzi
- Somogyi sárga kifli ( jellegzetes “kifli” alakú, héja sárga, húsa ugyancsak sárga)
- Cherie (élénkpiros, hosszú, kiflijellegű),
- Agata (sárga héjú, ovális alakú)
- “B” – Főzni való, kissé lisztes, közepesen finom textura
- Desirée (héja rózsszínes, húsa világossárga)
- Katica (hosszú ovális alakú, rózsahéjú, sárgásfehér húsú, állaga kissé szappanos)
- Kondor (igen nagyméretű, ovális, kissé egyenetlen felületű, héja rózsaszín, húsa sárgásfehér)
- Hópehely ( rövid ovális alakú, közepesnél nagyobb méretű, sárga héjú)
- “C” – Sütésre, pürének való, enyhén szétfővő burgonyák, lisztes, laza szerkezetű, nagyobb szemcsézet
- Hópehely (rövid ovális alakú, közepesnél nagyobb méretű, sárga héjú, húsa fehér)
- Góliát (igen nagyméretű, ovális alakú, rózsa héjú, alakja gyakran szabálytalan, húsa sárga)
- Százszorszép/Rioja (hosszú ovális alakú, szabályos, héja piros, húsa sárgásfehér színű)
- Agria (igen nagyméretű, ovális alakú, héja sárga, húsa sötétsárga színű)
- Karlena (sárgahéjú, sárgahúsú, gömbölyű alakú, középnagy méretű)
- Kuroda (igen nagyméretű, ovális alakú rózsahéjú, sárga húsú)
- Lady Rosetta (piros héjú, közepes méretű, hússzíne sárga, alakja gömbölyű)
- “D” – Teljesen szétfővő burgonyák
Ezeket magas keményítőtartalmuk miatt főleg ipari célokra használják.
2. Olvasnivaló:
3. Krumplis receptjeim:
Krumplifőzelék /paprikás krumpli
Rozmaringos-fokhagymás krumpli
Megjegyzések
Megjegyzés küldése