Ugrás a fő tartalomra

Krumpli-krumli-krumpli

 



1. A burgonyfajták csoprtosítása felhasználás szerint:

  • A” – Salátának való, keményen fővő, finomszemcsés textúra jellemzi
    • Somogyi sárga kifli ( jellegzetes “kifli” alakú, héja sárga, húsa ugyancsak sárga)
    •  Cherie (élénkpiros, hosszú, kiflijellegű),
    • Agata (sárga héjú, ovális alakú)

  • “B” – Főzni való, kissé lisztes, közepesen finom textura 
    • Desirée (héja rózsszínes, húsa világossárga)
    •  Katica (hosszú ovális alakú, rózsahéjú, sárgásfehér húsú, állaga kissé szappanos)
    •  Kondor (igen nagyméretű, ovális, kissé egyenetlen felületű, héja rózsaszín, húsa sárgásfehér)
    •  Hópehely ( rövid ovális alakú, közepesnél nagyobb méretű, sárga héjú)

  • “C” – Sütésre, pürének való, enyhén szétfővő burgonyák, lisztes, laza szerkezetű, nagyobb szemcsézet 
    •  Hópehely (rövid ovális alakú, közepesnél nagyobb méretű, sárga héjú, húsa fehér)
    • Góliát (igen nagyméretű, ovális alakú, rózsa héjú, alakja gyakran szabálytalan, húsa sárga)
    • Százszorszép/Rioja (hosszú ovális alakú, szabályos, héja piros, húsa sárgásfehér színű)
    • Agria (igen nagyméretű, ovális alakú, héja sárga, húsa sötétsárga színű)
    • Karlena (sárgahéjú, sárgahúsú, gömbölyű alakú, középnagy méretű)
    •  Kuroda (igen nagyméretű, ovális alakú rózsahéjú, sárga húsú)
    •  Lady Rosetta (piros héjú, közepes méretű, hússzíne sárga, alakja gömbölyű)

  • “D” – Teljesen szétfővő burgonyák
    Ezeket magas keményítőtartalmuk miatt  főleg ipari célokra használják.

2. Olvasnivaló:


3. Krumplis receptjeim:

Krumplifőzelék /paprikás krumpli

Megjegyzések