Ugrás a fő tartalomra

Francia rakott burgonya

 

Hozzávalók:

- 1 kg krumpli

- 1 kis doboz mascarpone

- 200 ml tejszín

- 150 g cheddar sajt (vagy más, jól olvadó, nem nyúlós sajt)

- 2 evőkanál vaj

- 3 gerezd fokhagyma reszelve vagy apróra vágva

- só, bors

Elkészítése:

A mascarponét összemelegítem egy lábasban a tejszínnel, a vajjal és a fokhagymával. 

A krumplit nagyon vékonyra szeletelem (vagy gyalulom).

Egy hőálló tálba beleszórom a krumpli harmadát, sózom, borsozom, és meglocsolom a szósz harmadával. Erre reszelt sajt kerül.

Ezt még két rétegben megismétlem.

A tetejére még nem teszek sajtot, csak lefedem, és 180 fokra előmelegített sütőben legalább 60 percig sütöm. Ennyi idő kell, hogy megpuhuljon a krumpli.

Ekkor leveszem a fedőt, megszórom a reszelt sajt maradékával, és még 10-15 percre visszateszem.

Köretként vagy könnyű salátával akár főételként is tálalhatom.

Variációk:



- Gazdagíthatom ezzel-azzal a burgonyát. Például rétegenként vékonyra szelt vöröshagymát is teszek rá, vagy megszórom friss spenótlevéllel.

- A mártásba tehetek egy kevés szárított vargányaport is.

- Egy francia oldalon láttam, hogy sütés előtt a tetejére 1 nagy camembert sajtot tesznek. (Na ez már bőven meghaladja a kalóriabomba fogalmát!)




Megjegyzések