Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 1 kis doboz mascarpone
- 200 ml tejszín
- 150 g cheddar sajt (vagy más, jól olvadó, nem nyúlós sajt)
- 2 evőkanál vaj
- 3 gerezd fokhagyma reszelve vagy apróra vágva
- só, bors
Elkészítése:
A mascarponét összemelegítem egy lábasban a tejszínnel, a vajjal és a fokhagymával.
A krumplit nagyon vékonyra szeletelem (vagy gyalulom).
Egy hőálló tálba beleszórom a krumpli harmadát, sózom, borsozom, és meglocsolom a szósz harmadával. Erre reszelt sajt kerül.
Ezt még két rétegben megismétlem.
A tetejére még nem teszek sajtot, csak lefedem, és 180 fokra előmelegített sütőben legalább 60 percig sütöm. Ennyi idő kell, hogy megpuhuljon a krumpli.
Ekkor leveszem a fedőt, megszórom a reszelt sajt maradékával, és még 10-15 percre visszateszem.
Köretként vagy könnyű salátával akár főételként is tálalhatom.
Variációk:
- Gazdagíthatom ezzel-azzal a burgonyát. Például rétegenként vékonyra szelt vöröshagymát is teszek rá, vagy megszórom friss spenótlevéllel.
- A mártásba tehetek egy kevés szárított vargányaport is.
- Egy francia oldalon láttam, hogy sütés előtt a tetejére 1 nagy camembert sajtot tesznek. (Na ez már bőven meghaladja a kalóriabomba fogalmát!)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése