Talán ez az egyetlen olyan étel, amit még mindig úgy készítek, ahogy sok-sok éve otthon láttam.
(Nem saját kép) |
Hozzávalók:
1 kg krumpli (én inkább a kissé szétfővő, inkább sütésre valót szoktam használni)
6 db tojás
sok kolbász
6-7 dl tejföl
némi olaj
Elkészítés:
A krumplit és a tojást megfőzöm.
Közben kolbászt karikára vágom, tejfölt pedig elkeverem az olajjal. Ha túl sűrű a tejföl, akkor egy kis vízzel felhígítom.
Megpucolom, majd lekarikázom a tojást és a krumplit.
Egy nagy hőálló tál, vagy magasabb tepsi alját és oldalát olajjal kikenem, és elkezdem rétegezni a hozzávalókat. Alulra krumpli kerül, azt megsózom. Erre teszem a tojás felét, majd a kolbász felét. Az egészet jó alaposan meglocsolom a tejföl harmadával, és jöhet a következő réteg, amit már csak 1 réteg krumpli követ. Ennek a tetejére öntöm a megmaradt tejfölt.
180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütöm (vagy addig, amíg a teteje szép aranybarna lesz).
Variáció:
Egy véletlennek köszönhetően (nem volt itthon elegendő tojás) jutott eszembe, hogy ezt az ételt is újra lehetne gondolni. Például így. Még annyit kellene változtatni, hogy a tetejét zsemlemorzsa helyett tejföllel kenem meg. Hozzá krumplipürét és zöldsalátát (pl. rukkola) tudok elképzelni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése