Ugrás a fő tartalomra

Rakott krumpli

Talán ez az egyetlen olyan étel, amit még mindig úgy készítek, ahogy sok-sok éve otthon láttam.

(Nem saját kép)


Hozzávalók:

1 kg krumpli (én inkább a kissé szétfővő, inkább sütésre valót szoktam használni)

6 db tojás

sok kolbász 

6-7 dl tejföl 

némi olaj

Elkészítés:

A krumplit és a tojást megfőzöm.

Közben kolbászt karikára vágom,  tejfölt pedig elkeverem az olajjal. Ha túl sűrű a tejföl, akkor egy kis vízzel felhígítom.

Megpucolom, majd lekarikázom a tojást és a krumplit.

Egy nagy hőálló tál, vagy magasabb tepsi alját és oldalát olajjal kikenem, és elkezdem rétegezni a hozzávalókat. Alulra krumpli kerül, azt megsózom. Erre teszem a tojás felét, majd a kolbász felét. Az egészet jó alaposan meglocsolom a tejföl harmadával, és jöhet a következő réteg, amit már csak 1 réteg krumpli követ. Ennek a tetejére öntöm a megmaradt tejfölt.

180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütöm (vagy addig, amíg a teteje szép aranybarna lesz). 

Variáció:

Egy véletlennek köszönhetően (nem volt itthon elegendő tojás) jutott eszembe, hogy ezt az ételt is újra lehetne gondolni. Például így. Még annyit kellene változtatni, hogy a tetejét zsemlemorzsa helyett tejföllel kenem meg. Hozzá krumplipürét és zöldsalátát (pl. rukkola) tudok elképzelni.




Megjegyzések