Ugrás a fő tartalomra

Krumplis nudli - variációk

 


Hozzávalók:

a tésztához:

- 500 g héjában főtt krumpli

- 200 g liszt

- 1 tojás

- csipet só

a "panírhoz":

- 50g vaj

- 200 g zsemlemorzsa


Elkészítése:

- a meghámozott krumplit még melegen áttöröm, hagyom kihűlni (ez fontos, különben a tojásból rántotta lesz!)

- belekeverem a lisztet, a sót és a felvert tojást

- előtte elkészítem a "panírt" (jobb szót nem találtam): 2-3 dkg vajat felhevítek, hozzáteszek 2 evőkanál olívaolajat és a zsemlemorzsát, állandóan kevergetve aranybarnára pirítom

- felteszek egy fazék vizet (elég nagy legyen, és kb. 3/4 részéig kell megtölteni)

- amíg felforr, a tésztából  ökölnyi darabokat veszek le, gombóccá formálom, a kezemmel  ujjnyi  vastagra lapítom, és ugyanolyan vastag csíkokra vágom, és azt sodrom hengerformára. Késsel 1-2 centiméteresre vágom, és egy kevés liszttel "átmaszírozom"

- a forrásban levő vízbe teszem, és miután feljöttek a víz tetejére, még 1 percig főzöm, szűrőkanállal kiszedem, és minden adagra 1 evőkanál vajat teszek (így nem ragadnak össze), összekeverem, majd meghempergetem őket a pirított zsemlemorzsában

- ezt a mennyiséget 3 adagban szoktam kifőzni

- most karamellizált sárgabarackot készítettem hozzá



Variációk:

- nagyon finom lekvárral, kompótokkal, vagy egyszerűen porcukorral (esetleg  fahéjas porcukorral) meghintve, netán tejföllel

- darált mákot összekeverek porcukorral (vagy a mákot és a kristálycukrot együtt darálom kávédarálón), és ezt szórom a vajas nudlira

- vaníliapudingot főztem, belekevertem darált diót, és hozzákevertem a kifőtt, vajban átforgatott nudlikat. Az egészet beleöntöttem egy vajjal kikent pitesütő formába. A tetejére darált diót szórtam, és 200 fokon 15 perc alatt átsütöttem.

Melegen ...
... és hidegen tálalva.

- Édes túrót készítek (túró, tejföl, cukor, citromhéj, mazsola), és azzal keverem össze. Sütőformában/tepsiben átsütöm.

Akkor ennek a neve: Krumplis nudli túróval egybesütve. Mert van egy lengyel eredetű túrós nudli receptem is. 

- Mivel a tészta nem édes, adható szaftos húsokhoz köretként

- Ha másként formázom, hívhatom gnocchinak is. A gnocchi ducibb, és van rajta egy villával is kialakítható bordázat.

- Megpiríthatok 1 fej hagymát is, és miután kiszedtem, ugyanabban a serpenyőben átpirítom a nudlikat.

- Először a csíkokra vàgott szalonnàt pirítom még, majd ennek a zsírjàn megdinsztelem a vékony csíkokra vàgott szalonnàt, és a végén belekeverem a vékonyra vágott petrezselymzöldet. Egy màsik serpenyőben kevés vajon àtpirítom a nudlikat, és a kettőt összekeverem.


- Tejföllel összekeverve, reszelt sajttal megszórva (ezt akár a sütőben össze is lehet sütni)

- Ugyanebből a tésztából készül a derelye / barátfüle is. Bár jobb, ha abba a tésztába nem teszek tojást, mert attól főzés közben kissé megnő, és szét is nyílhat a tészta.

- A tésztát is ízesíthetem előre például gombapéppel, juhtúróval, sült paprikával, zöldfűszerekkel ...

Kész receptek másoktól:

-Fördős Zé-től:  kókusztejes-kurkumás , spenótos-tejszínes , ázsiai pirított

- krumpli helyett ricottával vagy ordával készül a nudli: Nudlipuding - Bűvös Szakács (buvosszakacs.com)




Print Friendly and PDF

Megjegyzések