Hozzávalók:
a tésztához:
- 500 g héjában főtt krumpli
- 200 g liszt
- 1 tojás
- csipet só
a "panírhoz":
- 50g vaj
- 200 g zsemlemorzsa
Elkészítése:
- a meghámozott krumplit még melegen áttöröm, hagyom kihűlni (ez fontos, különben a tojásból rántotta lesz!)
- belekeverem a lisztet, a sót és a felvert tojást
- előtte elkészítem a "panírt" (jobb szót nem találtam): 2-3 dkg vajat felhevítek, hozzáteszek 2 evőkanál olívaolajat és a zsemlemorzsát, állandóan kevergetve aranybarnára pirítom
- felteszek egy fazék vizet (elég nagy legyen, és kb. 3/4 részéig kell megtölteni)
- amíg felforr, a tésztából ökölnyi darabokat veszek le, gombóccá formálom, a kezemmel ujjnyi vastagra lapítom, és ugyanolyan vastag csíkokra vágom, és azt sodrom hengerformára. Késsel 1-2 centiméteresre vágom, és egy kevés liszttel "átmaszírozom"
- a forrásban levő vízbe teszem, és miután feljöttek a víz tetejére, még 1 percig főzöm, szűrőkanállal kiszedem, és minden adagra 1 evőkanál vajat teszek (így nem ragadnak össze), összekeverem, majd meghempergetem őket a pirított zsemlemorzsában
- ezt a mennyiséget 3 adagban szoktam kifőzni
- most karamellizált sárgabarackot készítettem hozzá
Variációk:
- nagyon finom lekvárral, kompótokkal, vagy egyszerűen porcukorral (esetleg fahéjas porcukorral) meghintve, netán tejföllel
- darált mákot összekeverek porcukorral (vagy a mákot és a kristálycukrot együtt darálom kávédarálón), és ezt szórom a vajas nudlira
- vaníliapudingot főztem, belekevertem darált diót, és hozzákevertem a kifőtt, vajban átforgatott nudlikat. Az egészet beleöntöttem egy vajjal kikent pitesütő formába. A tetejére darált diót szórtam, és 200 fokon 15 perc alatt átsütöttem.
Melegen ...... és hidegen tálalva.
- Édes túrót készítek (túró, tejföl, cukor, citromhéj, mazsola), és azzal keverem össze. Sütőformában/tepsiben átsütöm.
Akkor ennek a neve: Krumplis nudli túróval egybesütve. Mert van egy lengyel eredetű túrós nudli receptem is.- Mivel a tészta nem édes, adható szaftos húsokhoz köretként
- Ha másként formázom, hívhatom gnocchinak is. A gnocchi ducibb, és van rajta egy villával is kialakítható bordázat.
- Megpiríthatok 1 fej hagymát is, és miután kiszedtem, ugyanabban a serpenyőben átpirítom a nudlikat.
- Először a csíkokra vàgott szalonnàt pirítom még, majd ennek a zsírjàn megdinsztelem a vékony csíkokra vàgott szalonnàt, és a végén belekeverem a vékonyra vágott petrezselymzöldet. Egy màsik serpenyőben kevés vajon àtpirítom a nudlikat, és a kettőt összekeverem.
- Tejföllel összekeverve, reszelt sajttal megszórva (ezt akár a sütőben össze is lehet sütni)
- Ugyanebből a tésztából készül a derelye / barátfüle is. Bár jobb, ha abba a tésztába nem teszek tojást, mert attól főzés közben kissé megnő, és szét is nyílhat a tészta.
- A tésztát is ízesíthetem előre például gombapéppel, juhtúróval, sült paprikával, zöldfűszerekkel ...
Kész receptek másoktól:
-Fördős Zé-től: kókusztejes-kurkumás , spenótos-tejszínes , ázsiai pirított
- krumpli helyett ricottával vagy ordával készül a nudli: Nudlipuding - Bűvös Szakács (buvosszakacs.com)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése