Ugrás a fő tartalomra

Jamaicai babos egytálétel



Sokáig vártam ezzel az étellel. Kár volt! Egyértelműen érdemes elkészíteni. Jó ránézni, kellemes az illata, finom az íze, a benne levő alapanyagok jótékony hatásúak, és nem utolsó sorban könnyű elkészíteni, "macerafoka" nagyon alacsony.

Hozzávalók:

- 1 nagy fej vöröshagyma

- 5 gerezd fokhagyma

- 1 nagyobb sárgarépa

- 2 közepes krumpli

- 2 doboz bab (én a jó összhatás miatt fehér óriásbabot és vörös kidney babot használtam)

- 1 doboz aprított paradicsom

- 1/2 doboz kókusztej (kb. 200 ml)

- 1/2 lime leve (vagy kevesebb)

- fűszerezéshez: só, bors, őrölt római kömény, kurkuma, őrölt koriander, hüvelykujjnyi friss gyömbér (aki szereti a csípőset, tehet bele a sima bors helyett cayan-borsot is)

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem egy kevés olajon, majd hozzáadom az apróra vágott/lereszelt fokhagymát. 

Amint érzem az illatát, belekeverem a karikára vágott sárgarépát és a felkockázott krumplit. 2-3 percig együtt pirítom, aztán beleöntöm a paradicsomot és fűszerezem. 

Amint kezdi elfőni a levét, felöntöm a fehér bab levével (a vörösbab levét nem akartam felhasználni, mert attól sötétebb lenne az étel színe).

Amikor ismét sűrűsödni kezd, a kókusztejjel hígítom.

Ha a krumpli megpuhult, hozzáadom a leszűrt babot, összeforralom.

A végén belekeverek pár csepp limet, és ha szükséges, még fűszereket is. A sárgarépa édességétől függ, hogy egy kis cukrot is teszek-e bele.



Megjegyzések