Ugrás a fő tartalomra

Palacsinta

Nem ismerek senkit, aki ne szeretné a palacsinta valamelyik változatát. Mert variációk itt aztán vannak!

Kezdjük először az alaprecepttel!

Hozzávalók:

2 tojás

liszt

pici só, és egy csipet cukor

ásványvíz

Elkészítése:

A tojást sózom, cukrozom, és kézi habverővel elkeverem, öntök hozzá némi vizet, azt is elkeverem.

Ezután fokozatosan adagolom hozzá a lisztet. Ha szükséges még hígítom ásványvízzel. A végén kis adagokban belekeverek 1/2 dl olajat is.

Hűtőben pihentetem a tésztát legalább 1 óráig.

A serpenyőt felforrósítom, belelöttyintek egy kis olajat, és középről indulva szétfolyatok benne egy merőkanálnyi tésztát.

Töltelék:

- cukrozott dió

- cukrozott kakaó

- nutella

- túrókrém (túró, tejföl, vaníliás cukor, cukor, citromhéj, mazsola)

- lekvár

- karamellizált bazsalikomos gyümölcsöntet

- sajtos-tejfölös

- gombás

- spenótos

- darálthúsos

- lecsós

Az én kedvencem a vegyes. A tányérra kiterítek egy palacsintát, megkenem túrós töltelékkel, ráteszek egy másik palacsintát, arra baracklekvár jön, a következő palacsintát cukros dióval szórom meg, a legfelsőt pedig cukros kakaóval. Ez összesen 4 palacsinta. Fénykoromban simán megettem ennyit, ma már örülök, ha a felével megbirkózom. (A maradék jó lesz vacsorára.  Aztán menet közben valahogy mégis eltűnik az egész 😍)

Egyéb palacsintás receptjeim:

- hortobágyi húsos palacsinta

- kétszersült túrós palacsinta

- alma és palacsinta

- Gundel palacsinta

banánpalacsinta

Megjegyzések