Ugrás a fő tartalomra

Banánpalacsinta

Mint oly sokszor máskor, most is több jel utalt arra, hogy nekem ezt az ételt el kell készítenem. 
Az első nem éppen szerencsés az volt, hogy valószínűleg tojásmentes étrendre kell berendezkednünk (Jó kis kihívás, de megoldható.). 
A következőnek már  kimondottan örültem: az egyik veszprémi élelmiszerboltban hihetetlen áron (199 Ft/kg) tudtunk banánt venni. Az meg egyenesen hab volt a tortán, hogy a banán igencsak "leopárd" volt - ezért is árazták le, tehát gyorsan meg kellett enni. Ennyit azonban még én se voltam képes befalni, pedig a banánevő-kapacitásom elég jelentős.
Szóval így lett belőle banános palacsinta. A recept a neten található kismillió alapján született.

Hozzávalók:
-2 érett banán
- 100 g zabpehely (ha lett volna itthon több, akkor liszt helyett is azt teszek bele)
- 100 g liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- csipet só
- 200 ml tej (most rizstej volt megbontva)
- 100 ml szóda

Elkészítés:
- a zabpelyhet a sportturmixban apróra őröltem, kiöntöttem egy közepes méretű keverőtálba
- a turmixba tettem a darabokra tördelt banánt és a tejet
- ráöntöttem a zabpehelyre, és összekevertem a masszát, 
- hozzáadtam a lisztet és a benne elkevert sütőport, ezzel is elkevertem
- szódával hígítottam, de nem nagyon, mert a tésztának sűrűnek kell lennie
- 10-15 percig hagytam pihenni
- a felmelegített serpenyőbe pici olajat löttyintettem
- egy nagyobb evőkanállal 3 halmot tettem a palacsintasütőbe, a kanál hátával egy kicsit szét is terítettem
- alacsony hőmérsékleten mindkét oldalát aranybarnára sütöttem

Fogyasztható magában, lekvárral vagy tejföllel, esetleg csokikrémmel megkenve, vagy csak egyszerűen porcukorral, netán fahéjjal megszórva. Én a fahéjasat és a tejfölöset kedvelem, bármi mással nekem már túl édes (pedig a tésztában nem került semmi cukor ). 

Variációk:
- hisztaminszegényen: 2 banánhoz 1 tojás sárgája, 1 evőkanál útifűmaghéj, 1 evőkanál burgonyakeményítő, 2 evőkanál szezámmagliszt, 2 evőkanál étolaj és 2 löttyintésnyi szénsavas ásványvíz

Megjegyzések