Ez megint azért jó recept, mert sokféleképpen lehet variálni. A végeredmény mindig attól függ, hogy milyen húsból, milyen zöldségekkel és milyen fűszerekkel készül
- Karaj szeletek paprikával és hagymával
- Karaj egyben sok hagymával s meg szoktam sütni a karajt. Lehártyázom, meghintem sóval és a saját kedvenc fűszerkeverékemmel (mozsárban összetört mustármag, koriandermag és szecsuáni bors). A legnagyobb jénai edényemben alacsony (kb. 150 fok) hőfokon sütöm.
Ha olyan kedvem van, akkor a végén a zöldségeket a húslével összeturmixolom, összeforralom egy kevés vajjal, és lesz egy finom mártásom, amit mi sült szósznak hívunk.
A képen az egyben sütött (természetesen felszeletelt) karaj látható lecsómártással, hozzá sült tökkorongban céklás rizst tálaltam. Eredetileg csak a céklás rizst terveztem, de ... Volt itthon egy darab kanadai tök (ami ilyenkor ősszel nálunk elég gyakran előfordul - imádom a sült tököt 😍), és arra gondoltam, hogy a hús mellett ez is megsülhet a sütőben. Különben mire való a légkeverés??? Aztán valahogy a főételbe is belekerült. 😀
Ez egy diétásabb változat nyers zöldségekkel (vegyes zöld levelek, koktélparadicsom és joghurtos uborkasaláta)
3. variáció mustáros-tejfölös-sajtos csirkemell
4. variáció a rácponty mintájára
Én szoktam karajból, tarjából vagy csirkéből is készíteni. A kis hússzeleteket kicsit megklopfolom (nem muszáj), pici sóval és borssal meghintem. A krumplit, a paradicsomot és a vöröshagymát karikára, a paprikát csíkokra szeletelem. Egy magasabb tűzálló edénybe kevés olajat öntök, és állítva rétegezem a húst és a zöldségeket. Megöntözöm tejföllel, amiben elkevertem egy kis olajat, vizet, sót és piros paprikát. Először lefedve sütöm kb 50 percig 180 fokon, utána fedő nélkül 10 percig 200 fokon.
Azt hiszem, az eredeti recept szerint mindent el kell külön készíteni (húst/halat kisütni, krumplit megfőzni, lecsót elkészíteni), összerakni, és úgy leönteni a tejfölös keverékkel.
5. variáció
Megjegyzések
Megjegyzés küldése