Ugrás a fő tartalomra

Bulgur / kuszkusz

 A köret mindig nagy fejtörést okoz. Nálunk szempont, hogy legyen könnyű, egészséges és gyorsan elkészíthető. Ez persze nem mindig jön össze. 😍

A bulgurt azért szeretem, mert gyorsan, egyszerűen és változatosan el lehet készíteni, akár salátaalapnak is jó.

Ugyanez igaz a kuszkuszra is! Ráadásul azt csak leforrázom majdnem kétszeres mennyiségű vízzel, és lefedve 10- 15 perc alatt megpuhul.  Sőt belőle még desszert is készíthető.

A bulgur egyébként előfőzött, összetört, szárított búza.

A kuszkusz meg a hántolt, durvára őrölt durumbúzából készül, amit előgőzölnek és megszárítanak.

Elkészítése:

- vizet forralok

- 1 bögre bulgurt beleöntök egy olyan jénai edénybe, aminek van teteje

- ráöntök 2 bögre forró vizet, hozzáadok pici sót és lefedem

- 3 percig mikrózom, átkeverem és visszateszem újabb 3 percre

- megint átkeverem, és 5-10 percig hagyom lefedve, majd 1 percre visszateszem

- rádobok egy kávéskanálnyi vajat és átkeverem vele

- akár tálalhatom is, vagy hozzáadom a kiegészítő elemeket

VARIÁCIÓK:

- friss petrezselyemzöldet keverek bele

- sok petrezselyemzölddel már tabulé lesz belőle

- fokhagymás vajon sütött gombát és friss petrezselyemzöldet keverek bele 

- fokhagymás vajon sütött padlizsánt és friss petrezselyemzöldet keverek bele

- teljesen másként készítem ebben a receptben

sós felfújt



Megjegyzések