Nagyon szeretjük a rántott húst, de nem az utána még napokig megmaradó "illatot". És bizony sajnálom a sok olajat is (én ugyanis minden használat után kiöntöm az összeset).
Tavasztól őszig az illatozást áthidaltuk azzal, hogy nagy ritkán, de a teraszon készítem az ilyen ételt - enyhe lelkiismeret furdalással .
A - vélhetően - minden kifogást eltörlő megoldás ez a készülék lett.
A vásárlás előtt sokáig töprengtem, olvastam róla véleményeket, teszteket, kikérdeztem ismerősöket. Most már recepteket gyűjtök, meg az állandó helyét keresem a pici konyhámban.
1. próbálkozás: sült alma I 😏
- meghámoztam, félbe vágtam, kivágtam a magházát, a helyébe durvára vágott diót tettem, amire mézet csorgattam
- 160 fokon sütöttem 5 percig, megnéztem, majd még 2 percet sütöttem
- az eredmény finom pirított dió és vékony rétegben megsült alma lett.
2. próbálkozás: sült alma II 😍
- 2 almát meghámoztam, 12-12 cikkre vágtam és 155 fokon 9 percig sütöttem
- finom lett
3. próbálkozás: túrós nudli 😠
- a fagyasztóban volt kész krumplis nudlim
- készítettem 1/2 kg túróból 1 tojás, pici cukor, 1 csomag szárított vörös áfonya, 2 evőkanál zsemlemorzsa és 2 evőkanál tejföl hozzáadásával tölteléket
- a kettőt összekevertem
(Az egyik "szakmai csoportban" a fb-on ajánlották, hogy az ételt egy szilikon formába téve helyezzük a készülékbe. Ezt akartam én is megvalósítani.)
- a formát kivajaztam, megszórtam barna cukorral, beleöntöttem a túrós nudlit, meghintettem egy kevés barna cukorral és rápötyögtettem egy teáskanálnyi vajat
- 165 fokon kezdtem el sütni, de már 1 perc után lehetett érezni a tetejére szórt cukor karamellizálódását. Ekkor egy villával belenyomkodtam a masszába a cukrot, az oldaláról is letöröltem azt, ami kilátszott. További 3 perc után megint égett szagot éreztem. Ekkor már a széle igencsak megpirult. Nem mertem tovább "szórakozni", áttettem a normál sütőbe, letakarva egy kapcsos tortasütő aljával.
- kb 20 perc után úgy látszott, elkészült. Biztos, ami biztos, kiborítottam egy tálra. Szépen egyben maradt, de az alja sületlennek tűnt. Újabb 5 perc 200 fokon, és elkészült a túrós nudli.
TANULSÁG: Ebben a fajta sütőben nem érdemes szilikon edényt használni. Vagy nem így kell használni. 😏
4. próbálkozás - rántott csirkemell
Hosszas készülődés és nagy várakozás előzte meg, hisz igazából ezért történt az egész.
És azt kell mondanom, megérte! A hús puha lett és szaftos, a panír pedig ropogós.
Elkészítés:- a húst kisebb darabokra vágtam, a kés hátával enyhén megklopfoltam
- besóztam, és előkészítettem a panírozáshoz valókat (olvastam egy receptet, amiben a csirkét mustárral bekenik, és tört dióba forgatják - ez ihlette a panírozást)
- liszt - 2 tojás, amibe 1 púpos evőkanál mustárt és annál egy kicsivel több tejfölt, meg egy löttyintésnyi olívaolajat kevertem - zsemlemorzsa és tört dió
- a húst bepaníroztam (A tört dió magában nem lett jó külső rétegként, nem tapadt eléggé, viszont a vége felé már látszott, hogy kevés lesz a zsemlemorzsa, ezért diót kevertem bele. Ez ízlett a legjobban), mindkét oldalát lespricceltem olajjal (Ázsia centerben vettem egy fúvókás üvegcsét, abba töltöttem olajat)
- 170 fokon sütöttem 12 percig. Félidőben megfordítottam. Amikor kikapcsolt a sütő, úgy láttam jónak, ha újra megfordítom, és még 2 percig sütöm. Így lett az igazi! 😍
- 1/2 kg csirkemell 2 adagban fért bele a kosárba
- mivel nekünk ez kétszeri étkezésre elegendő, legközelebb valószínűleg úgy csinálom, hogy bepanírozom az egész adagot, de a második részt csak később sütöm meg, addig a hűtőben eláll.
Egy màsik ötlet a panírozàshoz: a sózàs utàn először felvert tojàsba, majd füstölt paprika-fokhagyma-és vöröshagyma granulàtum-finomra aprított pekàndió-zsemlemorzsa keverékébe màrtom.
5. próbálkozás:tonhalas melegszendvics
Semmi különös, csak kenyér, tonhalkonzerv, reszelt sajt 180 fokon 6 percig sütve. Alul ropogós a kenyér, felül ropogós a sajt, középen meg a puha kenyér és tonhal.
6. próbálkozás: tavaszi tekercs
Hát tényleg próbálkoztam. Az első tekercs ráragadt a konyharuhára, a töltelék széthullott. A másodikat már a gránit pulton kezdtem el készíteni. Be is került az olajsütőbe (180 fok 8 perc). Sült szépen, de jött a kellemetlen olajszag is (azért nem olyan erős, mint olajban sütéskor), meg eltűnt az alul levő tészta. Azt gondolom, kevesebb töltelék, és több réteg tészta kell. A töltelék egyébként maradék zöldborsópörkölt és reszelt sárgarépa volt - ez máskor is jó lesz.
7. próbálkozás: rántott karaj
Elkészítés:
A szeleteket enyhén kiklopfoltam, kisebb darabokra vágtam. Sózás után - a rántott csirkénél már bevált - páccal kentem meg mindkét oldalát. Kb. 3 órát állt a hűtőben (csak azért, mert így volt időm). Hogy mégse egyforma ízű legyen, apró szemű zabpehelybe forgattam bele, és így spricceltem le étolajjal (én Venuszt használok). Ez nem volt nyerő ötlet, kicsit fojtós lett a panír. 😕
A még ki nem sütött hússzeleteket - félkész állapotban - lefedve visszatettem a hűtőbe, és másnap tojással megkentem mindkét oldalukat, megszórtam zsemlemorzsával, és olajjal lespricceltem. Talán fontos, hogy nem mártottam a tojásba, és nem forgattam zsemlemorzsába - ahogy máskor szoktam!!!
170 fokon 14 percig sültek. Félidőben megforgattam őket, és mivel kissé összesültek, maradt mellettük egy pici hely, beletettem egy beirdalt virslit. 3 perc után a virsli jónak tűnt, de még azért megfordítottam, és újabb 1 percet hagytam neki. Most már tényleg jó lett. Ekkor kivettem azokat a húsdarabokat is, amiket a "nempirítotthúsokkedvelőjének" szántam, és a helyére tettem újabb virsliket.
A képen a pirított változat látható. 😊
8. próbálkozás: húspogácsa
A húst úgy készítettem elő, mint a
hagyományos fasírozottnál. A kb 25 dkg húst 9 részre osztottam (3x3 fér el a kosárban), a tenyeremmel pogácsákat formáztam, és 170 fokon 12 perc alatt (egyszer megfordítva) sütöttem. Ekkor belül már jó, kívül sápatag. Mivel én pirítottan szeretem, még 2 percre visszatettem. Most nem forgattam bele a pogácsákat semmibe, de legközelebb kipróbálom zsemlemorzsába, vagy magokba hempergetni.
Ez már zsemlemorzsázva készült.
10. próbálkozás: ropogós csicseriborsó
11. próbálkozás: kolbászos karaj12. próbálkozás: sült krumpli
13. diót pirítok benne
14. azt olvastam, hogy a gesztenye is finomabbra sül benne
Megjegyzések
Megjegyzés küldése