Ugrás a fő tartalomra

Fasírozott

Hozzávalók:
- 500 g darált hús (lehet sertés, sertés-marha vegyesen, pulyka)
- 2 tojás
- 2 nagy szelet kenyér / 2 zsemle / 4 evőkanál rusztikus zsemlemorzsa
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál paprika
- őrölt bors
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj

Elkészítése:
- az apró kockára vágott vöröshagymát az olajon megdinsztelem
- a kenyeret vízbe áztatom
- a fokhagymát apróra vágom
- a darált hússal jól összekeverem a vöröshagymát, a tojás, az áztatott kenyeret (amiből enyhén kinyomom a vizet) és a fűszereket
- gombócokat formázok, a tenyeremmel kicsit ellapítom
- air freyerben 165 fokon 15 percig sütöm, félidőben megforgatom 

Ezt a mennyiséget kétszerre tudom elkészíteni.

Tálalás:
- párolt brokkolival, narancsos sárgarépasalátával és indiai lencsepürével
Itt még beleforgattam zsemlemorzsába, de felesleges.

Variációk:
- Ha serpenyőben sütöm, akkor nem forgatom zsemlemorzsába.
- Ha tepsiben sütöm, zsemlemorzsába forgatom, és kevés olajat kenek rá. Zsemlemorzsa helyett meghempergethetem szezámmagban is, vagy betekerhetem szalonnába.
- Süthetem egyben is. Egy tűzálló formát kivajazok/ kikenek olajjal, meghintem zsemlemorzsával, és a masszából rudakat formázok. A tetejét meghintem zsemlemorzsával, és kevés olajat spriccelek rá.
- Ha Stefánia vagdaltat akarok készíteni, akkor egy keskenyebb tűzálló edényre lesz szükségem . Az oldalait és az alját kikenem valamilyen zsiradékkal, meghintem zsemlemorzsával, és beleügyeskedem a massza felét, majd hosszában rárakom a megpucolt, keményre főtt tojásokat, betakarom a massza másik felével. A tetejét meghintem zsemlemorzsával és kevés olajjal.  A legutóbb nem volt elég tojásom itthon, ezért a maradék részre egy darab kolbászt tettem (mint a Csabai karajnál). Kellemes füstölt íze lett a fasírozottnak. Ha krumplival tálaltam volna, nevezhetném újragondolt rakott krumplinak.
- Volt itthon egy árva cukkinim, amit lereszeltem, besóztam, állni hagytam, kinyomkodtam, és a húshoz kevertem. Értelemszerűen ilyenkor kevesebb sót teszek bele. Szaftosabb, könnyedébb lesz így a fasírozott.
kukoricás bulgurral és sárgarépás paradicsomsalátával




Megjegyzések