Ugrás a fő tartalomra

Kolbászos karaj

 A régi "Füredi finom falat" alapján alakult ki az idők folyamán ez a recept, az eredetiből csak a kolbászkarikák maradtak meg. 

Az eredeti sertéscombból készült, amit kiklopfoltam, besóztam, és az egyik oldalát mustárral megkentem. Erre halmoztam a kolbászkarikákat, befedtem egy másik szelettel, és a kettőt összetűztem. Egy beolajozott tepsibe fektettem őket, és forró sütőbe téve pirítottam, majd fehérborral megöntözve puhára pároltam.

Egyszer nem volt itthon mustárom, és piros arannyal helyettesítettem. Ez mindenkinek jobban ízlett.

A következő változás a sütés módját érintette. Serpenyőben kapott egy kis kérget, és utána került be a sütőbe. Sőt a gyerekek miatt a fehér bort is elhagytam. Helyette a serpenyőbe egy kis vizet löttyintettem (miután a hús áttettem egy jénai edénybe), felforraltam - ezzel a pirítás során keletkezett pörzsanyagok feloldódtak, és ráöntöttem a húsra.

Majd kipróbáltam karajból is, mert a comb mindig "összeugrott". És maradtam is a karajnál.

A jelenlegi változat is kiklopfolt karajból készült, amit pirosarannyal kentem meg. Rátettem a kolbászkarikákat, a gombaszeleteket, és összehajtottam úgy, hogy a hús 3 rétegben lett. Zsemlemorzsában megforgattam, bekentem egy kis olajjal, és forrólevegős sütőben 165 fokon 15 perc alatt (10 perc után megfordítva) készítettem.


A köret sült paradicsom, sült édesburgonya, sült gomba és kolbászchips (ezek is forrólevegős sütőben készültek), valamint sárgarépasaláta voltak.

Megjegyzések