Ugrás a fő tartalomra

Pácolás

Magáról a szóról van egy kedves történetünk. Regina talán 5 éves volt, de már tudott olvasni. Az Auchanban vásároltunk, ami bizony egy 5 éves izgő-mozgónak elég unalmas és fárasztó. Azzal szórakoztatta magát, hogy ült a kocsiban, és mindent, ami oda került, és volt rajta címke, elolvasott. Otthon aztán előállt a kérdéssel: Mi az a pácsó? Persze értetlenül néztünk rá, de sikerült kideríteni, hogy nem az oviban hallotta, nem is a tévében, hanem olvasta. Hogy hol? Megmutatta - a paradicsompüré címkéjén. 😜
Sokan, sokfélét írnak a pácokról - az enyémhez hasonló történetet is.
Az biztos, hogy ezzel a módszerrel ízesebb és omlósabb is lesz a hús. De csak akkor, hogy jól csináljuk. Nem mindegy, milyen húst, mivel és mennyi ideig pácolunk.


Vannak száraz és nedves pácok. 
A száraz pácokban csak fűszerek vannak. Ezekben a hús eltölthet a több időt is. A nedves pácok már tartalmaznak olajat, valami savas hozzávalót (citromlé, joghurt, mustár...) is, és ebben inkább csak pár órát hagyjuk a húst. A só mindegyik esetben tilos!!! Bár létezik egy sófürdős pácolás is, de az külön kategória.
Meg az is biztos, hogy a leírtak közt vannak kedvenceim, amiket kipróbáltam, és vannak, amik tetszenek, és szeretném őket kipróbálni.




Nedves pácok és hozzávalóik:
Ajváros: 5 evőkanál ajvár, 5 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma reszelve, fél citrom leve - főleg csirkéhez

Fokhagymás-zöldfűszeres: 300 ml étolaj, 2 nagyobb gerezd fokhagyma szeletelve, 2-3 ágacska valamilyen friss fűszerrel (az én kedvencem a rozmaring, amit a hússal együtt meg is sütök) - lazachoz, csirkéhez is finom. Ha pikánsabbra szeretném készíteni, akkor mézet, citromhéjat és citrom levét is teszek hozzà.

Gyömbéres-citromos: 300 ml étolaj, 1 evőkanál reszelt gyömbér, fél citrom leve

Joghurtos-fokhagymás:  500 ml joghurt, 6 evőkanál olaj, 2 nagyobb gerezd fokhagyma reszelve (esetleg őrölt bors) - főleg csirkéhez

Mustáros-rozmaringos: 300 ml étolaj, 2 evőkanál mustár, 2 rozmaring ágacska

Paprikás: 5 evőkanál étolaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál őrölt piros paprika, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1/2 kávéskanál őrölt bors

Sörös-sárgabarackos: 5 db érett sárgabarack pürésítve, 300 ml sör, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál méz - főleg csirkéhez

Zöldfűszeres: - 300 ml napraforgóolaj, 2-3 ág rozmaring, tárkony és zsálya, fél citrom leve - főleg csirkéhez

Print Friendly and PDF

Megjegyzések