Leggyakrabban a hagyományos piskótát készítem.
- 6 tojás sárgáját fehéredésig keverek 6 evőkanál kristálycukorral, amit kanalanként adok hozzá
- a 6 tojás fehérjét kemény habbá verem, és hozzákeverem a cukros tojássárgát; először csak 1 kanállal, utána a többit egyszerre, de nagyon lazán
- egyenként - szintén nagyon lazán - belekeverem a 6 evőkanál átszitált lisztet
- 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés) kb. 30 perc alatt készre sütöm (félidőben 170 fokra mérsékelem a hőt)
A vizes piskóta annyiban más, hogy a cukros tojáshoz fokozatosan 1-1 kanál vizet adok (összesen 6 kanállal)
Az olajos piskótánál más a sorrend is:
- a 6 tojás fehérjét elkezdem felverni, adagonként hozzáadok 6 kanál cukrot
- majd egyesével hozzákeverem a 6 tojás sárgáját, utána kanalanként a 6 kanál olajat
- a végén a 6 kanál átszitált lisztet
A régi jó fatörzstorta alapja is piskótatekercs. Ez most nem lett valami szép, szétesett a híres párizsi krémem. Az íze viszont... mennyei volt!
És itt van a nemrég megismert olajos-tejes piskóta is, amit a Kiskuktánál találtam.
A Genovai piskóta kicsit szárazabb.
A Madeira-piskóta ezeknél sokkal masszívabb.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése