Szeretem nem csak a sokfunkciós, kombinálható eszközöket, de az ilyen jellegű ételeket is. Kiváló példa rá a túrógombóc.
Hozzávalók:- 1/2 kg túró
- 5 dkg cukor (én barnát szoktam használni, a legtöbb recept egyébként ennél több cukrot ajánl)
- 1 cs. vaníliás cukor
- 5 dkg puha vaj
- 2 egész tojás és 2 tojás sárgája
- 1 citrom lereszelt héja
- 10 dkg zabpehely, amit aprítóban megőrölök (vagy az eredeti recept szerint 14 dkg búzadara)
- 1 tk. sütőpor
- csipet só
Elkészítés:
- vajat kikeverem a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat (ha van időm, akkor csak a sárgáját, a fehérjét pedig kemény habbá verem, és a legvégén adom hozzá a masszához)
- beleteszem a reszelt citromot, a csipet sót, a túrót (fontos, hogy a rögöket szétnyomkodjam) és a zabpelyhet
- kb. fél órára a hűtőbe teszem
Újabban más sorrendet követek:
- a túrót fellazítom a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, és hozzákeverem a felolvasztott vajat (a receptek általában azt írják, hogy a langyos vajat csorgassuk hozzá a cukros tojáshoz, de az nekem soha nem sikerül szépre)
- a tojásokat fehéredésig keverem a cukorral, és kisebb adagokban a túróhoz keverem
- hozzáadom a búzadarát, a sütőport és a sót
- a többi már ugyanaz
Variációk:
1. normál túrógombóc:
- 5 dkg vajon megpirítok kb 20-25 dkg zsemlemorzsát
- egy nagy fazekat 3/4 részig megtöltök vízzel és felforralom
- közben a masszából gombócokat formázok, és a forrásban levő vízbe teszem
- az éppen csak gyöngyöző vízben 1-2 percig főzöm a gombócokat
- miután szűrőkanállal kiszedtem, beleforgatom a pirított zsemlemorzsába
- tejföllel vagy bazsalikomos baracklekvárral szeretjük
2. sütve
- kivajazok egy tűzálló tálat, és megszórom cukorral vagy zsemlemorzsával (és a rusztikus zsemlemorzsát szeretem használni)
- beleöntöm a masszát, a tetejét meghintem zsemlemorzsával (ettől lesz ropogós a teteje, és nem szárad ki a tészta)
- hidegen és melegen is nagyon finom, és ehhez is illik a tejföl vagy a bazsalikomos baracklekvár
3. lepényként
A "tojáselhagyási" programunk eredménye ez a kármentő recept.
Gyümölcslevesbe szerettem volna mini-túrógombócokat főzni. A tojás helyett a a cukkinifasírtnál már bevált chiamagot használtam. Csak sajnos nem működött, a vízben szétáztak a gombóckák. Amikor szűrőlapáttal egymás mellé kiszedtem őket, szépen elterültek a tányéron, úgy néztek ki, mint egy nagy lepény. Innen jött az ötlet, sütök lepénykéket.
A felforrósított serpenyőbe tettem egy kávéskanálnyi vajat, és azon sütöttem őket. Később már vaj sem kellett, mert eleve volt a tésztában.4. levesbetétként
- a tészta készítésekor masszához apróra vágott bazsalikomot teszek
- ugyanúgy főzöm ki, mint a normál gombócot (nagyon pici, falatnyi gombóckákat szoktam készíteni), de nem hempergetem meg a zsemlemorzsában
- tálaláskor a gyümölcsleves tetejére teszem, vagy beleteszem a tányér aljára és az asztalnál öntöm rá a levest
A saját adagomba tálalás előtt keverem bele a tejfölt.
Tipp:
Citrommal ízesített vízben főzöm kb. 10 percig, és benne hagyom állni legalább 10 percig
Megjegyzések
Megjegyzés küldése