Ugrás a fő tartalomra

Gyümölcsleves ízesen, ízmentesen és újragondolva

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 db  közepes méretű alma

1 kg egyéb gyümölcs (én most ½ kg magos meggyet, és ½ kg sárgabarackot használtam)

ízesítéshez: 1 rúd fahéj, 10-15 db szegfűszeg, 3-4 csík  citromhéj (kezeletlen), kevés cukor

2 púpos teáskanál keményítő

2-3 púpos evőkanál tejföl

Elkészítés:

-         -  a kisebbik fazékba kétujjnyi vizet öntöttem, hozzátettem az ízesítésre szolgáló fűszereket, és felforraltam, majd kis lángon főztem tovább

-         -  a nagyobbik fazékba kb. 1 l vizet öntöttem, felforraltam, és hozzátettem a gyümölcsöt (először a meggyet, majd hagytam felforrni, utána ugyanígy a fagyasztott sárgabarackkal, a végén a meghámozott, kockára vágott almát is beletettem), kb 5 percig főztem még lassú tűzön.

-         -  közben a fűszeres levet leszűrtem egy tálkába, majd visszaöntöttem a fazékba; a tálkába tettem a tejfölt, kikevertem, és lassan, állandóan kevergetve hozzáöntöttem a fűszeres levet (így talán csomómentes lesz); az egészet visszaöntöttem a fazékba, forrásig melegítettem

-          - a keményítőt egy másik tálkában kikevertem kevés hideg vízzel, és állandóan kevergetve hozzáadtam a gyöngyöző leveshez; és azonnal lezártam a gázt (a keményítővel nem kell tovább forralni)

-          - a leves felét átmertem a tejfölös keveréket tartalmazó fazékba

-          Így lehet a legegyszerűbben elkészíteni a kétféle ízesítésű levest. Persze az volna a legegyszerűbb, ha mindenki megenné fűszeresen és tejföllel! 

     Kókusztejes gyümölcsleves

     Véletlenül megtaláltam a  megoldást a tejföl-problémára, és még a keményítős kutyulást is meg lehet vele úszni - a végén belekeverek a levesbe 1 doboz kókusztejet, és felforralom vele.

A   A legújabb verzió pedig azzal indul, hogy karamellizált sárgabarackot pürésítek le, és ahhoz keverem a kókusztejet. A levest összeforralom, és a végén megszórom apróra vágott bazsalikommal.

     


    Túrólepénykéket sütöttem hozzá.



A

Megjegyzések