Nincs sok különbség köztük.
Besamel
Hozzávalók:
- 40 g liszt
- 40 g vaj
- 400 ml tej
- só, bors, szerecsendió
Elkészítése:
Egy közepes lángon hevített lábasban felolvasztom a vajat, majd elkeverem benne a lisztet, és a tejjel felengedem. Egy habverővel simára keverem, és néhány percig főzöm. Sóval, borssal és reszelt szerecsendióval ízesítem.
Variáció:
Ha a tej helyett alaplevet, vagy vizet használok, máris Veloutét, vagyis bársonyos mártást készítek.
Ha kész veloutéba keverem 1 citrom levét és lereszelt héját, 50 ml tejszínt, 1 evőkanál apróra vágott kapribogyót és egy csokor apróra vágott kaprot, majd egyet rottyantok rajta. Lazachoz kiváló mártás!
Ha sajttal és tojással dúsítom, akkor Mornay-mártás a neve
Megjegyzések
Megjegyzés küldése