Ugrás a fő tartalomra

Besamel vagy Velouté

 Nincs sok különbség köztük.

 Besamel

Hozzávalók:

- 40 g liszt

- 40 g vaj

- 400 ml tej

- só, bors, szerecsendió

Elkészítése:

Egy közepes lángon hevített lábasban felolvasztom a vajat, majd elkeverem benne a lisztet, és a tejjel felengedem. Egy habverővel simára keverem, és néhány percig főzöm. Sóval, borssal és reszelt szerecsendióval ízesítem.

Variáció:

Ha a tej helyett alaplevet, vagy vizet használok, máris Veloutét, vagyis bársonyos mártást készítek.

Ha kész veloutéba keverem 1 citrom levét és lereszelt héját, 50 ml tejszínt, 1 evőkanál apróra vágott kapribogyót és egy csokor apróra vágott kaprot, majd egyet rottyantok rajta. Lazachoz kiváló mártás!

Ha sajttal és tojással dúsítom, akkor Mornay-mártás a neve


Megjegyzések