Ugrás a fő tartalomra

Kakaós csiga

 Nagyon szeretem, úgyhogy itt az ideje, hogy leírjam a receptemet - ne csak a bejgli, ill. a kalács maradékából lett kakaós csigáim legyenek megörökítve. 😋

Ezek meg a szögletes csigáim.


Hozzávalók a tésztához:

- 500 g liszt

- 2 tojás sárgája

- 2 evőkanál cukor

- 250 ml tej

- 100 g vaj

- 1 cs. szárított élesztő

- 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

- 100 g vaj

- sok cukor (én szeretem, ha egy kicsit ropog a töltelék, ezért kristálycukrot használok)

- sok kakaó

Hozzávalók a befejezéshez:

- 150 ml tej

- 1 evőkanál cukor

- 1 cs. vaníliás cukor

- porcukor (opcionális)

Elkészítése:

A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot és az élesztőt.

Kimérek 500 g lisztet, amit átszitálok, belekeverem a sót, a 2 tojás sárgáját és a felolvasztott vajat (ne legyen meleg, különben összerántja a tojást).

Hozzáadom a felfuttatott élesztőt, és dagasztani kezdem. Nagymamám szerint ezt addig kell csinálni, amíg nem "szakad az eresz alja". 😍Újmagyarul ez annyit jelent, amíg el nem kezd az ember homloka izzadni, és addigra már szép fényes lesz a tészta. Persze aki robotgéppel csinálja, az csak a tészta állagát nézze! 

Gombócot formázok belőle, meglisztezem (így nem szárad ki), és egy ruhával letakarva meleg helyen kb. 50 percig kelesztem. Ennyi idő alatt kb. a kétszeresére dagad.

Lisztezett deszkán egy sodrófával 3-5 mm vastag téglalapra nyújtom. Megkenem az olvasztott vajjal, arra szóróm jó vastagon a kakaót, arra meg annyi cukrot, hogy ne látszódjon a kakaó. Szorosan feltekerem, és 1-1,5 cm vastag szeletekre vágom, és sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Ha azt akarom, hogy nagyok legyenek, akkor egymástól jó távol helyezem el őket, ha meg azt, hogy kicsik, de magasak, akkor egymáshoz nagyon közel (így csak felfelé lesz helyük kelni).

Letakarva még 15-20 percig pihentetem, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.

Amint kiveszem a tepsiből, "megmosdatom" őket (ez megint a Mamától származó szakszó), vagyis langyos vaníliás cukros tejjel megkenem. Ettől lesz puha, szaftos, és tovább is friss marad.

A végén porcukorral is meg lehet hinteni (ezt én már nem szoktam).

Variációk:

- Jucinál olvastam, hogy külön készíti a vajas és a kelt tésztát, majd a kettőt egybe "sodorja".



Megjegyzések