Sajnos nincs meg a régi recept, ezért átkutattam a netet, és összehoztam egy receptet. Közben megtaláltam a régit, a családit. A hozzávalók mellé beírom ezt is.
Hozzávalók a tésztához:
- 500 g liszt / 560
- 50 g porcukor /60
- 250 g vaj /120
- 200 ml tej /200 ml
- 20 g élesztő /10 g
- 3 tojás sárgája
Ebből a mennyiségből 1 kg tészta lesz, az 4 rúdhoz elegendő.
Azt olvastam, hogy minden rúdhoz annyi töltelék kell, amilyen súlyú a tészta. Úgyhogy addig pakoltam a töltelékhez való anyagokat, amíg meg nem lett a kellő mennyiség.
Töltelékek:
- mákos (darált mák, tej, méz, mazsola, citromhéj - az alapanyagokat össze kell főzni)
- diós (darált dió, baracklekvár, narancshéj, narancslé, kandírozott narancs)
- gesztenyés (maszkarponeval megkenem, ráreszelem a gesztenyemasszát, "rádobálom" a nagyon darabos meggylekvár)
- csokis (csokikrém, kókuszreszelék/mandulaliszt)
- kakaós (megkenem olvasztott vajjal, rászórom a kakaót és a kristálycukrot - mindkettőt jó vastagon)
Elkészítés:
- a hozzávalókat minden hókusz-pókusz nélkül összegyúrom
- a tésztát pihentetem a hűtőben legalább fél órát
- összeállítom a rudakat, és megkenem tojássárgájával
- hideg helyen pihen, amíg megszárad (kb. fél óra)
- megkenem tojásfehérjével, és meleg helyen pihentetem kb fél órát
- megszurkálom a tésztát
- 160 fokos sütőben sütöm (kb fél óra)
Most kétszeres adagot dagasztottam be. Utána jöttem rá, hogy a tepsikbe - nyomorgatás nélkül - csak 7 rúd fér be, úgyhogy az utolsó adagból kakaós csiga lett. És elmondhatom, jobban is sikerült, mint a bejglik.
Korábban készítettem már bejglitortát is. Van a családban egy mákosbejgli-fan, ő kapta a 60. születésnapjára.
Ez meg bejgli-koszorú.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése