Ugrás a fő tartalomra

Bejgli

 Sajnos nincs meg a régi recept, ezért átkutattam a netet, és összehoztam egy receptet. Közben megtaláltam a régit, a családit. A hozzávalók mellé beírom ezt is.

Hozzávalók a tésztához:

- 500 g liszt / 560

- 50 g porcukor /60

- 250 g vaj /120

- 200 ml tej /200 ml

- 20 g élesztő /10 g

- 3 tojás sárgája

Ebből a mennyiségből 1 kg tészta lesz, az 4 rúdhoz elegendő.

Azt olvastam, hogy minden rúdhoz annyi töltelék kell, amilyen súlyú a tészta. Úgyhogy addig pakoltam a töltelékhez való anyagokat, amíg meg nem lett a kellő mennyiség.

Töltelékek:

- mákos (darált mák, tej, méz, mazsola, citromhéj - az alapanyagokat össze kell főzni)

- diós (darált dió, baracklekvár, narancshéj, narancslé, kandírozott narancs)

- gesztenyés (maszkarponeval megkenem, ráreszelem a gesztenyemasszát, "rádobálom" a nagyon darabos meggylekvár)

- csokis (csokikrém, kókuszreszelék/mandulaliszt)

- kakaós (megkenem olvasztott vajjal, rászórom a kakaót és a kristálycukrot - mindkettőt jó vastagon)

Egyéb ötletek a töltelékhez


Elkészítés:

- a hozzávalókat minden hókusz-pókusz nélkül összegyúrom

- a tésztát pihentetem a hűtőben legalább fél órát

- összeállítom a rudakat, és megkenem tojássárgájával

- hideg helyen pihen, amíg megszárad (kb. fél óra)

- megkenem tojásfehérjével, és meleg helyen pihentetem kb fél órát

- megszurkálom a tésztát

- 160 fokos sütőben sütöm (kb fél óra)




Most kétszeres adagot dagasztottam be. Utána jöttem rá, hogy a tepsikbe - nyomorgatás nélkül - csak 7 rúd fér be, úgyhogy az utolsó adagból kakaós csiga lett. És elmondhatom, jobban is sikerült, mint a bejglik.


Korábban készítettem már bejglitortát is. Van a családban egy mákosbejgli-fan, ő kapta a 60. születésnapjára.



Ez meg bejgli-koszorú.


Megjegyzések