Ugrás a fő tartalomra

Kalács


Hozzávalók: 

-      500 g liszt (vegyesen: 30 dkg rétesliszt, 20 dkg finomliszt)

-      250 ml langyos tej

-      20 g friss élesztő (picit kevesebb, mint fél kocka)

-      2-3 ek. cukor

-      2 tojás sárgája

-      1 nagy csipet só

- 1/2 citrom héja

-      65 g puha vaj

-      2 cs. vaníliacukor

-      tetejére 1 tojás


Elkészítése: 

 A kalács sütésre rá kell szánni az időt, hiszen  türelmesen ki kell várni a kelesztési, pihentetési időt. Néhány órával a dagasztás előtt kiveszem a hűtőből a hozzávalókat (az élesztőt, tejet, vajat, tojást), hogy mind szoba-hőmérsékletűek legyenek.
A kissé meglangyosított tejhez hozzáadom a 4 tk. cukrot és belemorzsolom az élesztőt, és megvárom, amíg  felfut - szép habos lesz.
Közben kimérem a többi hozzávalót és szétválasztom a tojásokat.
vaj kivételével alaposan összegyúrom a tésztát. Akinek van, használhat  dagasztókaros robotgépet, vagy  kenyérsütőgépet. Én kézzel szoktam. Amikor nagyjából összeállt, apránként hozzáadom a vajat, és így gyúrom tovább, fényes gombóccá. Ezután lefedve legalább a duplájára kelesztem meleg, nem huzatos helyen. Ez legalább 1 óra.
Kétfelé veszem a tésztát, majd mindkettőt 3-3 egyenlő részre osztom, és egy-egy gombócra gömbölyítem. Tovább pihentetem még 20 percig egy konyharuha alatt. 
Majd egyforma hosszúságú, vékony rúddá sodrom őket, és 2-szer, 3-as fonással összefonom, így két fonatot kapok. 
Az egyiken lapítok egy picit és arra helyezem a másikat. Ezért hívom  ezt talpas kalácsnak.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin pihentetem kb. 20 percet,  megkenem tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben  alsó-felső sütéssel sütöm (légkeverés nélkül), amíg szép barnára nem pirul. Ez 30-35 perc lehet.
  1.  Variációk: 

     -  Dagaszthatok a tésztába mazsolát is.

  2. - Ha kakaós kalácsot szeretnék sütni, akkor dagasztás után a tésztát ketté veszem úgy, hogy az egyik rész egy kicsit nagyobb legyen. 3 evőkanál kakaót nagyon kevés vízzel vagy tejjel elkeverek, és ezt gyúrom bele a tészta kisebbik felébe. Pihentetés után mindkettőt kinyújtom, és egymásra teszem (alul a fehér legyen), majd összehajtom.

  3. Ezt most karikára hajtottam.


  4. másik recept Limarától: Limara péksége: Kelt kakaóscsiga (limarapeksege.com)


  5. Recept innen


 

Megjegyzések