Hozzávalók:
- 500 g liszt (vegyesen: 30 dkg rétesliszt, 20 dkg finomliszt)
- 250 ml langyos tej
- 20 g friss élesztő (picit kevesebb, mint fél kocka)
- 2-3 ek. cukor
- 2 tojás sárgája
- 1 nagy csipet só
- 1/2 citrom héja
- 65 g puha vaj
- 2 cs. vaníliacukor
- tetejére 1 tojás
Elkészítése:
A kalács sütésre rá kell szánni az időt, hiszen türelmesen ki kell várni a kelesztési, pihentetési időt. Néhány órával a dagasztás előtt kiveszem a hűtőből a hozzávalókat (az
élesztőt, tejet, vajat, tojást), hogy mind szoba-hőmérsékletűek legyenek.
A kissé meglangyosított tejhez hozzáadom a 4 tk. cukrot és belemorzsolom az élesztőt, és megvárom, amíg felfut - szép habos lesz.
Közben kimérem a többi hozzávalót és szétválasztom a tojásokat.
A vaj kivételével alaposan összegyúrom a
tésztát. Akinek van, használhat dagasztókaros robotgépet, vagy kenyérsütőgépet. Én kézzel szoktam. Amikor nagyjából összeállt, apránként hozzáadom a
vajat, és így gyúrom tovább, fényes gombóccá. Ezután lefedve legalább a
duplájára kelesztem meleg, nem huzatos helyen. Ez legalább 1 óra.
Kétfelé veszem a tésztát, majd mindkettőt 3-3 egyenlő részre osztom, és egy-egy gombócra gömbölyítem. Tovább pihentetem még 20 percig egy konyharuha alatt.
Majd egyforma hosszúságú, vékony rúddá sodrom őket, és 2-szer,
3-as fonással összefonom, így két fonatot kapok.
Az egyiken lapítok egy picit és arra helyezem a másikat. Ezért hívom ezt talpas kalácsnak.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin pihentetem kb. 20 percet, megkenem tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel sütöm (légkeverés nélkül), amíg szép barnára nem pirul. Ez 30-35 perc lehet.
-
Variációk:
- Dagaszthatok a tésztába mazsolát is.
- Ha kakaós kalácsot szeretnék sütni, akkor dagasztás után a tésztát ketté veszem úgy, hogy az egyik rész egy kicsit nagyobb legyen. 3 evőkanál kakaót nagyon kevés vízzel vagy tejjel elkeverek, és ezt gyúrom bele a tészta kisebbik felébe. Pihentetés után mindkettőt kinyújtom, és egymásra teszem (alul a fehér legyen), majd összehajtom.
|
Ezt most karikára hajtottam. |
másik recept Limarától: Limara péksége: Kelt kakaóscsiga (limarapeksege.com)
Recept innen
Megjegyzések
Megjegyzés küldése