Ugrás a fő tartalomra

Túrós tészta - sülve és édesen ...

 ... avagy a lusta asszony Vargabélese


Megfőzöd a tésztát, lehetőleg szélesmetéltet, vagy fodros kockát. Közben egy jó nagy tálban összekeversz fél kg túrót 1 vaníliás cukorral, 1 evőkanál barna cukorral, esetleg mézzel, 2 egész tojással és 1 citrom reszelt héjával. Teszel bele mazsolát is. Kivajazol egy hőálló tálat, meghinted annyi cukorral, amennyi az aljára és az oldalára tapad (a tálat rázogatva tudod a legjobban eloszlatni a cukrot). Leszűröd a tésztát, ráöntöd a túrós keverékre. Összeforgatod, és mehet a kivajazott edénybe. A tetejét hintsd meg durva zsemlemorzsával. 180 fokon kb fél óra alatt kész.


Ha van kedved, a túróhoz keverhetsz pár kanál olvasztott vajat. Vagy a tetejét locsolod meg pár kanál olvasztott vajjal!

Egyébként az eredeti stíriai metélt nem más, mint réteslapok közt túróval és mazsolával sült cérnametélt. A hozzávalók tekintetében hasonlít a stíriai metélthez, csak annak a tésztájába kell beletenni a túrót, és nekem nagyon macerásnak tűnik.


Megjegyzések