Ugrás a fő tartalomra

Párolt káposzta

 

Szoktam fehér és lila káposztából is készíteni. Mindig egy nagyobb fejet veszek. Az egyik feléből készül a párolt káposzta, a másikból meg valamilyen savanyúság, vagy káposztás tészta.

Hozzávalók:
- 1 nagy fej hagyma (fehér káposztához vöröshagyma, lila káposztához lila hagyma)
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál barna cukor
- kömény
- 50 ml borecet/balzsamecet
- víz/ bor
- csipet só

Elkészítése:
A káposzta külső, sérült leveleit eltávolítom, megmosom, szárazra törlöm. Egy éles késsel negyedekre vágom, majd vékonyra leszelem (ha lenne káposztagyalum, azzal csinálnám).
A hagymát vékony cikkekre vágom.
Az olajon aranyszínűre karamellizálom a cukrot. Még mielőtt elérné a kívánt színt, hozzáadom a köményt. Amikor elkezd pattogni, beleteszem a hagymát, és folyamatosan kevergetve dinsztelni kezdem. Ezután jön a káposzta. Ezt már csak párszor átforgatom, majd felöntöm a borecettel, és megsózom. Lefedve, minimális fokozaton párolom tovább. Időnként átkeverem, és az elpárolgott nedvességet víz hozzáadásával pótolom.
Kb. fél óra alatt elkészül.

Variációk:
- Néha félidőben szoktam vékony cikkekre vágott almát hozzátenni.
- Egyszer készítettem narancsos-mazsolás változatot is - a víz helyett narancslevet használtam, a kömény helyett pedig csillagánizst, szegfűszeget és fahéjat. Nem lett kedvenc!
- Viszont a főtt gesztenyével tálalt verzió ízlett mindenkinek.
- A legújabb ötlet, hogy főtt kukoricával szórom meg lila káposztát.



Megjegyzések