Ugrás a fő tartalomra

Káposztás tészta

Történt egyszer nagyon régen, hogy búcsúkor hazalátogattak a faluba a pesti rokonok. Átjöttek hozzánk is. Az akkor 7-8 éves unokaöcsém nem akart enni semmiből. Pedig volt miből válogatni, búcsúkor nálunk mindig terülj-terülj asztalkám volt. Mama már a kétségbeesés határán megkérdezte: "Hát mit ennél kicsinyem?" Azonnal jött a meglepő válasz: "Káposztástésztát" Teljes ledöbbenés, erre nem készült senki. 

Azóta, ha valaki a családi ebédeknél meglátja a - gyakran túlságosan is - bőséges kínálatot, somolyogva megkérdezi: "Káposztás tészta nincs?"

Ez most már vicces, de akkor Mama számára igencsak kínos volt. Persze mi is szerettük, és szeretjük most is a káposztás tésztát, de hogy ünnepnapon! 


Hozzávalók:

- 1 nagy fej fehér káposzta

- 1 evőkanál só

- kevés olaj

Elkészítése:

- a káposztát apróra reszelem (nem csíkokra!!!), egy nagy tálba teszem, megszórom sóval, összekeverem, és legalább 1 órát állni hagyom, hogy levet engedjen

- a káposzta levét kinyomkodom

- egy lábasban olajat melegítek, ráteszem a káposztát, és gyakran kevergetve sütni kezdem

- kb. 15 perc alatt elkészül (figyelni kell, mert gyorsan odaéghet)

- ráöntöm a frissen kifőzött tésztát (a legjobb hozzá a fodros nagykocka) és összekeverem

Variációk:

- tálalható őrölt borssal, vagy porcukorral meghintve

- a káposztás réteshez is felhasználható a maradék (bár ahhoz a kinyomkodott még nyers káposzta is jó, tejföllel meglocsolva)

- ha túl nagy a káposzta, akkor a maradékból  káposztasalátát szoktam készíteni



Megjegyzések