Ugrás a fő tartalomra

Krumplis pogácsa kelt tésztából

Régen nálunk gyakran volt  krumplis pogácsa. 
Most találtam egy olyan receptet, ami inkább a túrós pogácsámra hasonlít. És mivel az nagyon finom, ez sem lehet rossz. Mindenképpen ki fogom próbálni.


Hozzávalók:
- 500 g főtt krumpli
- 1 evőkanál zsír
- 1 teáskanál só
- 25 g friss élesztő
- 300 g liszt
- 100 ml tejföl (vagy több, vagy kevesebb)
- kevés tej
- tojás a kenéshez

Elkészítése:
A krumplit megfőzöm, meghámozom és összetöröm. (Van aki héjában főzi, de olvastam olyat is, akik meghámozza, és kockára vágja - ez utóbbi egyszerűbb.) 
Még melegen hozzákeverem a zsírt és a sót, aztán hagyom kihűlni. Melegen több lisztet venne fel, attól meg a kész pogácsa tömörebb lenne. Szóval várjunk türelmesen.
Közben a tejben felfuttatom az élesztőt.
Ha kihűlt, a krumplira rászórom a lisztet, a közepébe egy mélyedést készítek, majd abba öntöm a tejfölt, meg az élesztőt és összegyúrom. Szép sima lesz a tészta. Ha mégis túl kemény, akkor egy kis tejfölt, ha meg kicsit "lyukacsos", akkor lisztet kíván.
Kb. fél órát pihentetem - letakarva, szobahőmérsékleten.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom, megkenem tojással, és kiszaggatom. (Három  megjegyzés: ezt a tésztát kézzel is lehet nyújtani, nem feltétlenül kell hozzá sodrófa; ha szaggatás után kenném meg tojással, akkor a tojás lefolyhat az oldalára, és a pogácsa nem emelkedik meg; szaggatás közben a kezemmel alakítom a tésztát, hogy ne kelljen összegyúrni újra)
Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, megszórhatom ezzel-azzal, de simán is nagyon finom. Pár percig így pihentetem.
180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készül el.


Print Friendly and PDF

Megjegyzések