Ugrás a fő tartalomra

Kladdkaka

Nem tudom, hogy kerültem el eddig ezt a sütit. Kár volt. Nagyon hasonlít a brownie-re, de annál is sokkal  egyszerűbb.

Hozzávalók:
- 300 g keserű étcsoki
- 4 tojás
- egy csipet só
- 250 g nagyon puha vaj
- 175g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk. instant kávépor
- 125 g liszt
- porcukor a szóráshoz (Bár én arra is inkább vaníliás cukrot használok. Sokáig kellemes vaníliaillat terjeng a konyhában, ha még melegen meghintem vele.)
Elkészítése: 
A sütőt előmelegítem 170 fokra.
A kb 26cm átmérőjű tortaformát kibélelem sütőpapírral.
A durvára aprított csokit vízfürdőben / mikróban felolvasztom.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a csipet sóval felverem és félreteszem.
A vajat habosra keverem a cukorral és a vaníliáscukorral, és után egyenként hozzáadom a tojássárgákat, majd a kávét és a kissé lehűlt csokit.
A lisztet beleszitálom a masszába, és gyorsan átkeverem (nem kell alaposan dolgozni).
Óvatosan beleforgatom a felvert tojásfehérjét (először csak egy kanálnyit, majd a többit).
Kb 30 percig sütöm.
Amint kiveszem a sütőből, azonnal megszórom a vaníliás cukorral.
A fagyi éppen úgy illik hozzá, mint a friss gyümölcs vagy egy meleg gyümölcsszósz. Ez utóbbit készíthetem karamellizált alapon, esetleg kevés gyümölcslében főzve, vagy egyszerűen mikróban pár perc alatt pürésítve akár a frisset, akár a fagyasztottat.




Print Friendly and PDF

Megjegyzések