Ha ritkán is, de szoktam készíteni. Fárasztó és bosszantó étel: fárasztó a gőzölgő fazék felett kiszaggatni, bosszantó utána a mindenhova ragadó, tapadó tésztától megszabadítani a szaggatót.
Pedig!
A pörkölt vagy a paprikás csirke akkor a legízletesebb, ha nokedli van hozzá.
A tojásos nokedli is jó étel, bár gyerekkoromban én nem szerettem, csak a vele járó fejes saláta miatt vártam. Mama a leveleire szedett salátát forró ecetes-cukros lével szokta leönteni, ezt hívtuk fonnyadt vagy döglött salátának. 😍
Aztán itt van a nok' and cheese a mac' and cheese mintájára. Na, ezt szeretem.
És rájöttem, hogy ami a bolti tésztával finom, az működik a nokedlivel is.
A saját készítésű tésztánál meg azért egyszerűbb a nokedli. Főleg, ha a szaggatót hideg vízben mosogatom el, mert akkor a tésztamaradékot könnyebb leszedni róla.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 1 nagy tojás (vagy két kicsi)
- 2 teáskanál só (1 a tésztába, 1 a főzővízbe)
- víz
Elkészítése:
Egy nagyobb fazekat kétharmadáig töltök vízzel és felforralom.
Közben a hozzávalókból egy jó sűrű, ragacsos tésztát keverek.
A nokedliszaggatóra szedek 1 adag masszát, és a lobogó víz fölé fektetem, majd a spatulát vízszintesen húzogatva beleszaggatom a vízbe a tésztát.
Miután a galuskák feljöttek a víz tetejére, még 1-2 percig főzöm őket.
Kiszedem, leöblítem, egy tálba teszem, meglocsolom egy kevés olajjal, és összekeverem.
És kezdem a következő adagot főzni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése