Ugrás a fő tartalomra

Nokedli


Ha ritkán is, de szoktam készíteni. Fárasztó és bosszantó étel: fárasztó a gőzölgő fazék felett kiszaggatni, bosszantó utána a mindenhova ragadó, tapadó tésztától megszabadítani a szaggatót.

Pedig!

A pörkölt vagy a paprikás csirke akkor a legízletesebb, ha nokedli van hozzá. 

A tojásos nokedli is jó étel, bár gyerekkoromban én nem szerettem, csak a vele járó  fejes saláta miatt vártam. Mama a leveleire szedett  salátát forró ecetes-cukros lével szokta leönteni, ezt hívtuk fonnyadt vagy döglött salátának. 😍

Aztán itt van a nok' and cheese a mac' and cheese mintájára. Na, ezt szeretem.

És rájöttem, hogy ami a bolti tésztával finom, az működik a nokedlivel is. 

A saját készítésű tésztánál meg azért egyszerűbb a nokedli. Főleg, ha a szaggatót hideg vízben mosogatom el, mert akkor a tésztamaradékot könnyebb leszedni róla.

Hozzávalók:

- 500 g liszt 

- 1 nagy tojás (vagy két kicsi)

- 2 teáskanál só (1 a tésztába, 1 a főzővízbe)

- víz

Elkészítése:

Egy nagyobb fazekat kétharmadáig töltök vízzel és felforralom.

Közben a hozzávalókból egy jó sűrű, ragacsos tésztát keverek.

A nokedliszaggatóra szedek 1 adag masszát, és a lobogó víz fölé fektetem, majd a spatulát vízszintesen húzogatva beleszaggatom a vízbe a tésztát.

Miután a galuskák feljöttek a víz tetejére, még 1-2 percig főzöm őket. 

Kiszedem, leöblítem, egy tálba teszem, meglocsolom egy kevés olajjal, és összekeverem.

És kezdem a következő adagot főzni.




Print Friendly and PDF

Megjegyzések