Ugrás a fő tartalomra

Gimlet

Én, a műveletlen koktélozós, meglepődve olvastam a kedvenc gasztro-újságomban (Goodfood), hogy létezik ilyen koktél is. 


A gin azért érdekes, mert bizonytalan helyeken mindig a gin-tonik párost szoktam választani. És néha-néha azért jó ezen túllépni.
A koktélhoz mindenképpen kell egy jó szirup. Érdemes belőle többet készíteni, a hűtőben sokáig eláll. A másik összetevője a lime leve, a harmadik pedig természetesen a gin.
Amivel tehát variálni lehet az ízeket, az a szirup. 
Az arányokat (1,5 cl szirup, 4 cl gin, 2 cl citromlé) sem feltétlenül muszáj betartani.

A bazsalikomos változat elkészítése:
A sziruphoz a cukrot és a vizet közepes lángon felforralom, majd beledobom a lime zöldséghámozóval lehúzott héját és a bazsalikomot. Egyet forralok rajta, elzárom a tűzhelyet és hagyom kihűlni, majd leszűröm. Hűtőben tárolom. A szirup limonádé készítésére is használható.
A lime leve majd közvetlenül a koktélba kerül. Esetleg mentelevél is kerülhet bele.

Az édeskömény-zellermagos változat elkészítése:

És megalkottam a sajátomat, az uborkás gimletet:

A legyalult uborkát eredetileg azért fagyasztottam le, hogy majd uborkasalátát készítek belőle, de egy forró nyári nap felülírta a számításaimat - szerencsére.
Valami frissítő, de mégis alkoholos koktélt szerettem volna inni. Kutattam az emlékeimben, a bejegyzéseimben és a hűtőben. Ez lett belőle. 😋
A kissé felengedett uborkát egy kevés víz hozzáadásával leturmixoltam, átszűrtem. Adtam hozzá egy keveset a citromos-mézes-gyömbéres alapomból, meg persze limelevet - ezeket is átszűrve. Később jégkocka helyett fagyasztott narancs-cikkeket tettem a pohárba.

A  visszamaradt uborkából joghurtos uborkaleves készült.


Print Friendly and PDF

Megjegyzések