Ugrás a fő tartalomra

Joghurtos uborkaleves

 Ez is egy könnyű, frissítő nyári "leves". Kicsit hasonlít a gazpacho-ra - főzni ezt sem kell, de könnyebb, mivel nincs benne kenyér.

És még egy jó hír: "kötelező" előre elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek.

Hozzávalók:

- 1 kg uborka (nekem több kell, mert én meghámozom)

- 4 szál újhagyma (csak a fehér része, mert a zöldje nem bírja a turmixolást) / póréhagyma

- 1 gerezd fokhagyma lereszelve

- 1 evőkanálnyi apróra vágott kapor és ugyanannyi petrezselyemzöld

- 6 dl joghurt

- 2 dl víz (vagy zöldségalaplé)

- némi citromlé és só

Elkészítése:

A fűszerek kivételével mindent összeturmixolok, majd belekeverem a zöldfűszereket, és ízesítem kevés sóval és citromlével.

Érdemes legalább 1 napig hűtőben érlelni, és tálalás előtt ismét átturmixolni, így krémesebb lesz a leves.

Variációk:

- A tetején nem csak jól mutatnak a görögdinnye és/ vagy almakockák, de finomak is hozzá.


- Ha valaki nagyon "gurméskodni" szeretne, készíthet hozzá lazactatárt is, vagy csak a tetejére tesz néhány darabka füstölt lazacot.  


Jól néz ki garnélanyárssal is.



- Ha amerikai módra készül, mehet bele egy kis kukorica is.

- Az uborkaleves uborkàval is finom. A levesbetéthez a fél cm-es apró kockára vágott kígyóuborkát összekeverem az aprított kaporral, a mézzel, a sóval és az olívaolajjal. A kész levest tányérba szedem és a tetejére kanalazik az ízesített uborkakockákból.



Print Friendly and PDF

Megjegyzések