Ez is egy könnyű, frissítő nyári "leves". Kicsit hasonlít a gazpacho-ra - főzni ezt sem kell, de könnyebb, mivel nincs benne kenyér.
És még egy jó hír: "kötelező" előre elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek.
Hozzávalók:
- 1 kg uborka (nekem több kell, mert én meghámozom)
- 4 szál újhagyma (csak a fehér része, mert a zöldje nem bírja a turmixolást) / póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 evőkanálnyi apróra vágott kapor és ugyanannyi petrezselyemzöld
- 6 dl joghurt
- 2 dl víz (vagy zöldségalaplé)
- némi citromlé és só
Elkészítése:
A fűszerek kivételével mindent összeturmixolok, majd belekeverem a zöldfűszereket, és ízesítem kevés sóval és citromlével.
Érdemes legalább 1 napig hűtőben érlelni, és tálalás előtt ismét átturmixolni, így krémesebb lesz a leves.
Variációk:
- A tetején nem csak jól mutatnak a görögdinnye és/ vagy almakockák, de finomak is hozzá.
- Ha valaki nagyon "gurméskodni" szeretne, készíthet hozzá lazactatárt is, vagy csak a tetejére tesz néhány darabka füstölt lazacot.
Jól néz ki garnélanyárssal is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése