Nem összekeverni a gazpachoval! És mivel cordobai ételről van szó, ez is egy "muss", ugyanis Córdoba az egyik kedvenc városom. És természetesen ott ettük ezt az ételt először.
Második érv a Salmorejo mellett, hogy nem kell főzni, gyorsan elkészül, ezért egy jó megúszós étel kánikula idején.
Hozzávalók:
- 1 kg érett paradicsom
- 100 g (2 nagy szelet) szikkadt kenyér héja nélkül
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 ek. olívaolaj
- 1 teáskanál vörösborecet / balzsamecet
- só, bors
4 normál adag lesz belőle.
Elkészítése:
A paradicsom tetején ejtek egy X alakú vágást, kivágom a csumáját, leöntöm forró vízzel, 1 perc után hideg vízzel tele tálba teszem át, majd lehúzom a héját, és összeturmixolom.
Közben a forró vízbe pedig beleteszem a tojásokat, és 10 percig főzöm.
A paradicsomot hozzáadom a beáztatott, majd kinyomkodott kenyeret, a fűszereket és összeturmixolom. Közben kanalanként, vékony sugárban adagolom hozzá az olajat.
Variàciók:
- Córdobában főtt tojással tálalják, de én jobban szeretem sonkadarabokkal vagy kolbászmorzsával, esetleg pirított hagymával.
-A tengeriherkentyű-rajongók akár pirított rákkal is ehetik.
- És feta sajttal is ki fogom próbálni.
- El tudom képzelni egy kis narancshéjjal is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése