Ugrás a fő tartalomra

Salmorejo

 Nem összekeverni a gazpachoval! És mivel cordobai ételről van szó, ez is egy "muss", ugyanis Córdoba az egyik kedvenc városom. És természetesen ott ettük ezt az ételt először.

Második érv a Salmorejo mellett, hogy nem kell főzni, gyorsan elkészül, ezért egy jó megúszós étel kánikula idején.


Hozzávalók:

- 1 kg érett paradicsom

- 100 g (2 nagy szelet) szikkadt kenyér héja nélkül

- 2 gerezd fokhagyma

- 5 ek. olívaolaj

- 1 teáskanál vörösborecet / balzsamecet

- só, bors

4 normál adag lesz belőle.

Elkészítése:

A paradicsom  tetején ejtek egy X alakú vágást, kivágom a csumáját,  leöntöm forró vízzel, 1 perc után hideg vízzel tele tálba teszem át, majd lehúzom a héját, és összeturmixolom.

Közben a forró vízbe pedig beleteszem a tojásokat, és 10 percig főzöm.

A paradicsomot hozzáadom a beáztatott, majd kinyomkodott kenyeret, a fűszereket és összeturmixolom. Közben kanalanként, vékony sugárban adagolom hozzá az olajat.

Variàciók:

- Córdobában főtt tojással tálalják, de én jobban szeretem sonkadarabokkal vagy kolbászmorzsával, esetleg pirított hagymával. 


-A tengeriherkentyű-rajongók akár  pirított rákkal is ehetik. 

- És feta sajttal is ki fogom próbálni.

- El tudom képzelni egy kis narancshéjjal is.


Print Friendly and PDF Print Friendly and PDF

Megjegyzések