Ugrás a fő tartalomra

Gazpacho

 Spanyolország-rajongóként ez is egy "kötelező" étel.

(nem saját fotó)


Hozzávalók:

  • 5 nagy érett paradicsom hámozva és kimagozva
  • 1 kígyóuborka
  • 1 nagy vöröshagyma (vagy fehér héjú hagyma)
  • 1 nagy kaliforniai zöldpaprika
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 szelet szikkasztott fehérkenyér (vagy baguette)
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 2-4 dl  víz
  • só, bors
Elkészítése: 
A zöldségeket nagyobb darabokra vágom. A szintén nagyobb kockákra vágott kenyeret meglocsolom a sherryecettel.
A beáztatott kenyeret és a zöldségeket nagyobb tálba teszem, megsózom és meglocsolom az olívaolaj felével. 12 órára hűtőbe teszem.
Ezután az egészet turmixgépben pépesítem, majd alacsony fordulatszám mellett apránként adagolom hozzá a maradék olívaolajat. Így lesz kellemesen selymes.
Víz hozzáadásával a kívánt állagra hígítom, majd szitán átpasszírozom (nem feltétlenül szükséges).
Sózom, borsozom, esetleg pici citrommal, netán tabascoval ízesítem. Hűtve de nem jegesen kocára vágott pirított kenyérrel, apróra vágott uborkával, hagymával, paprikával,  de akár sonkával is tálalhatom.

Megjegyzések