Ugrás a fő tartalomra

Lecsó, pontosabban lecsók

 

... és az ő sok-sok változata, azaz a török menemen, az izraeli shakshuka, a francia ratatouille, az olasz peperonata a szicíliai caponata, vagy a máltai kapunata, meg ott vannak még a magyarok: a szabolcsi, vagy a cigánylecsó, meg a régi, gyerekkori kedvenc a tojásos is.  Szóval van miből választani! Egy biztos, nekem mindegyik ízlik, mert van benne PAPRIKA! Mondjuk az igazi shakshukát még nem kóstoltam, mert a tükörtojás-szerűséget nem szeretem, de nélküle azzal sincs bajom. 😀 Sőt, ha valakinek arra támad gusztusa, szívesen el is készítem!

Jöjjenek akkor szép sorban! Persze mind az én átiratomban. Azért keresek hozzá a neten egy hagyományos receptet is - csak az összehasonlítás kedvéért. 

1. Hagyományos 

Ehhez mindig sárga húsú (úgynevezett "tv" vagyis tölteni való) paprikát használok. Szerintem 1 rész hagymához (1 nagy hagyma), 2 rész paradicsom (fél kg) és 4 rész paprika (1 kg) kell. Persze ez nem szentírás, az arányokon azért én is szoktam változtatni.  A hagymát apró kockára vágva olajon elkezdem dinsztelni. (Szívem szerint zsírt használnék, de az nálunk tiltólistás.) Közben felvágom a paprikát.  Felét a hagymához adom, és erős tűzön, gyakran kevergetve sütöm. A közben felvágott  paradicsomot  - én a héját rajta hagyom - is hozzáadom. Megsózom, és fedőt teszek rá, néha átkeverem. 10-15 percig főzöm így.  Belekeverem a paprika másik felét, 2 marék bulgurt, és még kb. 10 percig fedő nélkül főzöm. Utolsó előtti lépésként hozzáadom a karikára vágott virslit, amivel még 3-4 percig főzöm. A végén megszórom pirospaprikával (1 kg paprikához 1 teáskanálnyit teszek). Ha olyan kedvem van, akkor fele-fele arányban édesnemes és füstölt paprikát használok.

Miután elzártam a lábas alatt a tüzet, még 5 percig fedővel letakarva pihentetem (ez a bulgur miatt kell). 

Ha netán kolbászt is teszek bele, akkor csak édesnemes paprikát használok.


A képen látható lecsót bulgur és virsli/kolbász nélkül készítettem. Mert ehhez volt kedvünk.😋

Ez pedig a felturbózott változat csabai karajjal:



2. Cigánylecsó

Így készül a tartalmas cigánylecsó: sok hús és káposzta is helyet kap a fazékban - Receptek | Sóbors (sobors.hu)

3. Menemen

Sokkal finomabb, mint a tojásos lecsó: a török menement muszáj kipróbálni - Receptek | Sóbors (sobors.hu)

4. Shakshuka

Sóbors - Címke - Izraeli lecsó (sobors.hu)

5. Ratatouille

Ez egy gyönyörű kép, bár én Tündétől úgy tanultam, hogy a Ratatouille-hoz külön-külön kell megsütni az alapanyagokat, és utána összekeverni.

Ínyenc francia lecsó sok szafttal: másnap még finomabb lesz - Recept | Femina

6. Peperonata

Az olasz lecsó többféle paprikából készül: a peperonata isteni finom - Receptek | Sóbors (sobors.hu)

7. Caponata

Zseniális caponata | Street Kitchen

7. Kapunata

Így készül a sűrű, szaftos máltai lecsó: a kapunata nagyon laktató - Receptek | Sóbors (sobors.hu)

8. Piperade, a baszk lecsó

Piperade. Baszk lecsó, sok paprikával, hazafias színekben - PaprikaMolnár (paprikamolnar.hu)

Pistu néven ezt a kétféle paprikából, padlizsánból és tojásból àlló lecsót ettem Bilbaóban.



Megjegyzések