Volt egy régi babapiskótás receptem, amit szerettem volna "leporolni". Már be is tettem a hozzávalókat a bevásárlókocsiba, mikor bevillant, hogy egy speciális diéta miatt a narancsot mellőznünk kell. Tanácstalanul körülnézve láttam meg egy halom epret. Pirosan mosolygott, fantasztikusan illatozott - valószínűleg az év utolsó epre. Ez kell nekem! És ez lett belőle!
Hozzávalók:
- majdnem 2 csomag babapiskóta
- 1 kis doboz mascarpone (az eredeti receptben 2 dl felvert tejszín szerepel)
- 1 kis doboz tejföl (200 ml)
- 2 evőkanál porcukor (a receptek zöme többet ír!!!)
- 500 g eper (az eredeti receptben 2 narancs reszelt héja és kockára vágott húsa szerepel)
- gyümölcslé (az eredeti receptben 2 nagy narancs leve szerepel)
Elkészítése:
- egy hosszúkás sütőformát kibéleltem frissfóliával
- a mascarponét habosra kevertem a tejföllel, a porcukorral és a megtisztított, aprított eperrel ( a legszebb szemeket félretettem a díszítéshez)
- a krém negyedét belesimítottam a sütőformába
- a babapiskóták mindkét oldalát pár másodpercre a gyümölcslében áztattam, majd szorosan egymás mellé a krémre tettem
- befedtem egy adag krémmel, erre megint piskóta jött
- megismételtem egy újabb adaggal, ennek a tetejére került az utolsó adag krém
- visszahajtottam a fólia széleit, és hűtőbe tettem "érlelni"
- másnap kiborítottam egy tálcára, és a megmaradt eperrel díszítettem a tetejét
Variációk:
- A tejszínes változathoz kikevertem 250 g mascarponét 5 evőkanál porcukorral, a fél kiló epret összeturmixoltam (pár szemet félretettem a díszítéshez), felvertem 200 ml tejszínt, és az egészet összekevertem. Egy hígabb, könnyű krémet kaptam, így nem kell a babapiskótákat külön mártogatni. Charlotte-formára készítettem el.
- A narancsos változathoz 4 narancs szükséges. Kettőnek a levét vegyítem ugyanannyi tejjel, és abba mártogatom a piskótákat. Két másik narancs héját lereszelve, húsát apró kockára vágva keverem bele a krémbe.
- Természetesen lehet frissen sütött piskótából is készíteni. Ebben az esetben nem kell semmibe belemártogatni. 😃
- Ha kávéba mártogatom a babapiskótát, máris hamis tiramisu lesz belőle.
- Ha meg kakaóba, akkor a gyerekek is ehetnek belőle.
- Pohárdesszertként is lehet tálalni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése