Ugrás a fő tartalomra

Epermisu

 Volt egy régi babapiskótás receptem, amit szerettem volna "leporolni". Már be is tettem a hozzávalókat a bevásárlókocsiba, mikor bevillant, hogy egy speciális diéta miatt  a narancsot mellőznünk kell. Tanácstalanul körülnézve láttam meg egy halom epret. Pirosan mosolygott, fantasztikusan illatozott - valószínűleg az év utolsó epre. Ez kell nekem! És ez lett belőle!


Hozzávalók:

- majdnem 2 csomag babapiskóta 

- 1 kis doboz mascarpone (az eredeti receptben 2 dl felvert tejszín szerepel)

- 1 kis doboz tejföl (200 ml)

- 2 evőkanál porcukor (a receptek zöme többet ír!!!)

- 500 g eper (az eredeti receptben 2 narancs reszelt héja és kockára vágott húsa szerepel)

- gyümölcslé (az eredeti receptben 2 nagy narancs leve szerepel)

Elkészítése:

- egy hosszúkás sütőformát kibéleltem frissfóliával

- a mascarponét habosra kevertem a tejföllel, a porcukorral és a megtisztított, aprított eperrel ( a legszebb szemeket félretettem a díszítéshez)

- a krém negyedét belesimítottam a sütőformába

- a babapiskóták mindkét oldalát pár másodpercre  a gyümölcslében áztattam, majd szorosan egymás mellé a krémre tettem

- befedtem egy adag krémmel, erre megint piskóta jött

- megismételtem egy újabb adaggal, ennek a tetejére került az utolsó adag krém

- visszahajtottam a fólia széleit, és hűtőbe tettem "érlelni"

- másnap kiborítottam egy tálcára, és a megmaradt eperrel díszítettem a tetejét

Variációk:

- A tejszínes változathoz kikevertem 250 g mascarponét 5 evőkanál porcukorral, a fél kiló epret összeturmixoltam (pár szemet félretettem a díszítéshez), felvertem 200 ml tejszínt, és az egészet összekevertem. Egy hígabb, könnyű krémet kaptam, így nem kell a babapiskótákat külön mártogatni. Charlotte-formára készítettem el.

- A narancsos változathoz 4 narancs szükséges. Kettőnek a levét vegyítem ugyanannyi tejjel, és abba mártogatom a piskótákat. Két másik narancs héját lereszelve, húsát apró kockára vágva keverem bele a krémbe.

- Természetesen lehet frissen sütött piskótából is készíteni. Ebben az esetben nem kell semmibe belemártogatni. 😃

- Ha kávéba mártogatom a babapiskótát, máris  hamis tiramisu lesz belőle.

- Ha meg kakaóba, akkor a gyerekek is ehetnek belőle.

- Pohárdesszertként is lehet tálalni.


Megjegyzések