A tejberizst régebben se enni, se készíteni nem szoktam. Egyszer viszont kaptam VALAKITŐL a szülinapomra egy nagyon finom málnás-tejberizses tortát.
Innentől kezdve a desszert-repertoáromba bekerült a gyümölcsszósszal rétegezett tejszínes tejberizs. De azt hiszem, hogy most találtam meg a nekem valót Mautner Zsófi blogján. Az egyszerűség kedvéért bemásolom a bejegyzést.
Kókusztejes, mangós tejberizs – családi adag (10-12 főre)
30 dkg kerekszemű rizs /120 g
1 liter kókusztej / 400 ml (1 doboz)
1 kávéskanál só (inkább több)
50 g nádcukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 nagy doboz (800 g) konzerv mangópüré (kesar mango pulp) / 1 reszelt mangó (helyettesíthető nektarin- vagy sárgabarackpürével is)
Tálaláshoz: savanykás, bogyós gyümölcsök
A tejberizshez rizst forró vízben alaposan átöblítjük. Lábasba öntjük a kókusztejet, plusz fél liter vizet, hozzáadjuk a sót, majd beletesszük a rizst. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és lassú tűzön, folyamatos odafigyelés és kevergetés mellett kb. 30-35 perc alatt teljesen puhára főzzük a rizst. Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a tejberizshez a cukrot, és elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. Hozzáadjuk a mangópüré felét és a reszelt citromhéjat. Teljesen lehűtjük, hűtőben tartjuk. A hűlés során megdermed, túl sűrű lesz, de ez rendben van, mert a mangópüré másik felével fogjuk megfelelő állagúra lazítani. Tálalás előtt keverjük hozzá a mangópüré maradékát, szép nagy kehelybe töltjük, a tetejére pedig savanykás, bogyós gyümölcsöket halmozunk, például ribizlit, áfonyát, szedret, málnát.
Fontos!
Vastagon szedve jelöltem az én átalakításimat.
Ez pedig a pirosgyümölcsös tejberizsem. Alul cseresznyés, középen málnás, illetve epres szósz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése